Vlada: Spoljnotrgovinski promet veći za 1,63 milijarde KM od prošlogodišnjeg

5
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske, koji je u prvom polugodištu ove godine iznosio 6,19 milijardi KM i veći je za 1,63 milijarde KM, odnosno za 35,66 odsto nego u istom periodu lani, kada je bio 4,56 milijardi KM.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2021. došlo je do porasta i uvoza i izvoza iz Republike Srpske. Ukupan uvoz Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2022. godine povećan je za 35,53 odsto, dok je izvoz povećan za 35,83 odsto u odnosu na isti period 2021. godine saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske.

U prvih pola godine 2022. godine povećana je i pokrivenosti uvoza izvozom za 0,17 odsto i iznosila je 80,49 odsto.

Najveći spoljnotrgovinski partneri Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2022. godine bili su: Srbija (17,94 odsto), Italija (14,62 odsto), Hrvatska (9,44 odsto), Njemačka (9,41), Slovenija (8,07), Austrija (5,21) i Kina (4,92).

Saglasnost na odluku o garantovanim otkupnim cijenama za struju iz obnovljivih izvora

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na odluku Regulatorne komisije za energetiku Srpske o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da je Regulatorna komisija za energetiku Srpske, u skladu sa novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, usvojila odluku o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i dostavila na saglasnost Vladi Srpske.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je stupio na snagu u martu, uveo je značajne izmjene u sistemu podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u odnosu na prethodna zakonska rješenja koja su bila u primjeni od 2012. godine i kojim je bilo omogućeno da garantovanu otkupnu cijenu ili pravo na premiju mogu ostvariti postrojenja instalisane snage do 10 megavata.

– Po novom zakonskom rješenju pravo na garantovanu otkupnu cijenu imaju samo mala postrojenja instalisane snage do 150 kilovata, te solarne elektrane na objektima i postrojenja na bio-masu i bio-gas instalisane snage do 500 kilovata, dok postrojenja veće instalisane snage moraju električnu energiju prodavati samostalno na tržištu, uz mogućnost ostvarivanja premije u slučaju kada budu izabrani kao najpovoljniji ponuđači u postupku aukcije – navodi se u saopštenju.

U skladu sa ovim, u odluci Regulatorne komisije utvrđene su samo cijene za postrojenja koja imaju pravo na garantovanu otkupnu cijenu, navodi se u saopštenju.

– Garantovane otkupne cijene utvrđene novom odlukom veće su od cijena koje su bile utvrđene važećom odlukom, ali su i znatno niže od tržišne referentne cijene, što je rezultat evidentnih ekonomskih poremećaja zbog ekonomske i energetske krize u svijetu – dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je premija za električnu energiju utrošenu za vlastite potrebe i prodatu na tržištu promjenjiva i utvrđuje se kao razlika između garantovane otkupne cijene koja je na snazi u momentu zaključenja prvog ugovora o podsticanju i referentne tržišne cijene, pri čemu se premija isplaćuje u slučaju kada je razlika pozitivna. Podsjeća se da visinu referentne tržišne cijene kvartalno utvrđuje Regulatorna komisija, posebnom odlukom.

Primjena navedene odluke počeće od 1. januara 2023. godine, kada prestaje da važi odluka o visini garantovanih otkupnih cijena i premija, dodaje se u saopštenju.

Obezbijediti 1,5 miliona KM za izgradnju osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o opravdanosti osnivanja osnovne škole na području Opštine Istočno Novo Sarajevo i zadužila ministarstva prosvjete i kulture i finansija da obezbijede 1,5 miliona KM za izgradnju osnovne škole u toj opštini.

U Elaboratu o opravdanosti osnivanja osnovne škole kao glavni razlozi za pokretanje inicijative za izgradnju škole su preopterećenost ukupnim brojem učenika postojeće osnovne škole na području opštine, nedostatak radnog prostora sa opremljenim nastavnim sredstvima za organizaciju nastave, otežano izvođenje nastavnog plana i programa, smanjena bezbjednost učenika i tendencija rasta broja upisanih učenika u Osnovnu školu „Sveti Sava“ zbog priliva stanovništva.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je na području opštine Istočno Novo Sarajevo u jedinu osnovnu školu „Sveti Sava“ upisano 1.150 učenika, a njen kapacitet je 650, što otežava normalno odvijanje vaspitno-obrazovnog rada.

U posljednje tri godine, kako se navodi u saopštenju, došlo je do porasta upisa broja prvačića, a samim tim i broja odjeljenja, i to 134 učenika u šest odjeljenja za školsku 2020/2021. godinu, te 164 učenika u šest odjeljenja za školsku 2021/2022. godinu, a za narednu školsku 2022/2023. prema sadašnjoj evidenciji biće upisano najmanje 172 prvačića u osam odjeljenja.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom i osnivanjem devetorazredne osnovne škole u mjesnoj zajednici Paprikovac u Banjaluci i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da pokrene proceduru potrebnu za obezbjeđenje idejnog rješenja za izgradnju ove škole na lokaciji definisanoj Regulacionim planom „Paprikovac-Petrićevac“.

Prijedlogom Projektnog zadatka idejnog rješenja za izgradnju škole, koji je pripremila Republička direkcija za obnovu i izgradnju u skladu sa Uredbom o pedagoškim standardima i normativima za osnovno vaspitanje i obrazovanje i drugim propisima, koji se odnose na navedenu materiju, predviđena je izgradnja savremenog školskog objekta čija je maksimalna spratnost dvije suterenske etaže, prizemlje i dva sprata, sa fiskulturnom salom, školskim dvorištem i igralištem, zelenim površinama i drugim sadržajima.

U saopštenju se navodi da je ova škola u Paprikovcu planirana za 450 učenika koji bi bili raspoređeni u dvije smjene, a očekivana planirana bruto građevinska površina je 6.600 metara kvadratnih.

Za banjsku rehabilitaciju članova Udruženja penzionera 410.000 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Plan utroška ukupno 410.000 KM Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite za devet mjeseci ove godine za realizaciju Projekta banjske rehabilitacije članova Udruženja penzionera Srpske.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost i na Plan utroška ukupno 293.000 KM Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite za isti period za izgradnju i održavanje spomenika, spomen-obilježja i vojničkih grobalja iz antifašističke i oslobodilačke borbe tokom 20. vijeka i Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Vlada je dala saglasnost i na Plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za devet mjeseci ove godine, Tekući grant humanitarnim organizacijama i udruženjima, u ukupnom iznosu 207.500 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Sredstva će biti raspoređena Crvenom krstu Republike Srpske, „Iskri“ sigurnoj kući, Udruženju dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske, te Organizaciji amputiraca UDAS Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o Programu upravljanja požarima pejzaža (otvorenog prostora) na području zapadnog Balkana.

S ciljem ublažavanja posljedica po životni prostor čiji su uzročnici požari otvorenog prostora na području zapadnog Balkana neophodno je imati inkluzivnu, prekograničnu saradnju i razmjenu znanja kako bi se ojačali kapaciteti za upravljanje požarima predjela (Landscape fire management – LFM) u regionu.

Svi ovi aspekti su inkorporirani u Program upravljanja požarima pejzaža na zapadnom Balkanu, projekat koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a koordiniše „Farmahem“ iz Skoplja, uz podršku korporacije iz Švajcarske (Helvetas Swiss Intercooperation).

Predviđeno je da prva faza bude realizovana od 1. februara ove godine do 31. avgusta 2025. Ukupan budžet za ovu fazu iznosi 3.745.680 franaka.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao partnerska entitetska institucija u zemlji i korisnik vodiće projekat i imaće ključnu ulogu za njegovu operativnu realizaciju i holistički pristup promocije otpornih pejzaža.