Vlada Srpske: Stanić morališe sa političkih govornica

21
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Institucije Republike Srpske, zajedno sa zdravstvenim sektorom, učinile su sve da u pandemiji virusa korona zaštite zdravlje građana, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

– Ponosni smo na sve naše zaposlene u zdravstvenom sektoru ljekare, medicinske sestre, nemedicinsko osoblje, na požrtvovanosti, radu, trudu, podnošenju nadljudskih napora i sve patriote koji su svoje znanje i stručnost stavili na raspolaganje u borbi sa virusom korona – naglašava se u saopštenju.

Međutim, dodaje se u saopštenju, to se ne može reći za Slobodna Stanića koji se od početka pandemije nijednom nije ponudio svojim kolegama, već je izabrao lakši put da sa političkih govornica, koristeći političke fraze, morališe i kritikuje.

– Podsjetićemo Vas na Vašu izjavu iz oktobra prošle godine kada ste, opet sa političke govornice, a ne iz kovid ambulante, bolnice, doma zdravlja, instituta, upućivali kritike donosiocima teških odluka u pandemiji, rekli da nošenje maski na otvorenom može biti opravdano samo u gusto naseljenim mjestima metropolama, te da su u Republici Srpskoj većina gradova i mjesta veoma rijetko naseljena – navodi se u saopštenju povodom najnovijih Stanićevih optužbi.

Iz Vlade konstatuju da ova, kao i niz drugih Stanićevih izjava datih od početka pandemije virusa korona pokazala je da nije bio u pravu i da je u najtežim trenucima za Republiku Srpsku izabrao da se umjesto stavljanja na raspolaganje kolegama u zdravstvenom sektoru, sa virusom korona bori i doprinosi pres konferencijama, moralisanjem i političkim ocjenama odluka koje su donošene u borbi protiv kovida.

– Gospodine Staniću, institucije Republike Srspke donosile su teške i odgovorne odluke, a ne odluke koje smo željeli. Teškim i odgovornim odlukama štitili smo živote i zdravlje građana. Gospodine Staniću, ne znamo koliko Vi to možete razumjeti, a očekivalo se od Vas da kao ljekar, bivši ministar i bivši direktor Instituta date korisne prijedloge, sugestije, da stručnošću doprinesete velikoj borbi za život u Republici Srpskoj. Vi ste izabrali lagodniji način ali zato ste i bivši ministar i bivši direktor Instituta za javno zdravstvo – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da ne znaju kako bi se on snaša u ovakoj teškoj situaciji i šta bi pokazao, te ga pozivaju da iznese u javnost i kaže šta je kao ministar zdravlja i socijalne zaštite učinio i doprinio zdravstvenom sektoru i šta je kao direktor Instituta za javno zdravstvo učinio za napredak i razvoj ovog sektora, osim što je epidemiologe u Institutu ponizio svojim izjavama o nošenju, nenošenju maski, a kojima je bio direktor.

Vlada Republike Srpske i institucije Republike Srpske omogućile su svim našim građanima, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje, liječenje od kovida 19, a svim zdravstvenim ustanovama dovoljno zaštitne opreme, zaštitna odijela, maske, kiseonik, pi-si-ar testove, brze testove, pi-si-ar aparate, respiratore, dezinfikaciona sredstava, naglašava se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da je od početka pandemije virusa korona u Republici Srpskoj, Vlada Republike Srpske kroz Kompenzacioni fond i Fond solidarnosti izdvojila 93.630.000,00 KM za zdravstveni sektor u Republici Srpskoj.