Vlada: Usvojena Strategija zapošljavanja do 2027. godine

94
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Strategiju zapošljavanja Srpske za period 2021-2027. godine, kao i Akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu kojim se realizuje Strategija za čiju realizaciju je u republičkom budžetu obezbijeđeno 14.140.000 KM.

Strategija se temelji na detaljnoj analize opštih makroekonomskih kretanja i stanja privrede u Republici Srpskoj, kao i detaljnom istraživanju tržišta rada u Srpskoj.

Ovim dokumentom definisana su četri strateška cilja: povećanje zaposlenosti produktivnije radne snage kroz usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, povećanje unutrašnje mobilnosti i raspoloživosti radne snage, unapređenje funkcionisanja tržišta rada i socijalnog dijaloga, unapređenje socijalne uključenosti i osiguranje jednakih mogućnosti.

Svaki cilj ima svoje prioritete i mjere koje će se realizovati kroz godišnje akcione planove.

Ovo je, počev od 2011. godine, treći republički strateški dokument u oblasti zapošljavanja koji se donosi u okolnostima koje su znatno izmijenjene u odnosu na prethodni period, primarno zbog negativnih efekata izazvanih pandemijom virusa korona, koja ima veliki uticaj na društveno-ekonomska kretanja u cijelom svijetu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2022. godinu kojim se realizuje Strategija zapošljavanja 2021-2027. godine.

Za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja Vlada je u budžetu Republike obezbijedila 14.140.000 KM, dodaje se u saopštenju.

Realizacijom aktivnih mjera zapošljavanja utvrđenih ovim akcionim planom i obezbijeđenim finansijskim sredstvima, podržava se zapošljavanje 3.670 lica.

– Osim realizacije aktivnih mjera iz Akcionog plana, moramo imati u vidu i mjere drugih republičkih organa koji su kroz svoje strateške dokumente planirali podsticajna sredstva za zapošljavanje. Usvojeni akcioni plan karakteriše posebna briga o ciljnim kategorijama, kao što su djeca poginulih boraca, RVI i demobilisani borci Vojske Republike Srpske – dodaje se u saopštenju.