Vlada: Utvrđen Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju

20
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 84. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske.

Ovim zakonom uređuju se uslovi za pokretanje i postupak sporazumnog vansudskog finansijskog restrukturiranja privrednih društava i preduzetnika u Republici Srpskoj.

Sporazumno finansijsko restrukturiranje je dobrovoljni vansudski model restrukturiranja korporativnih dugova kroz redefinisanje dužničko‐povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači, baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore.

– Opcija sporazumnog vansudskog (vanstečajnog) finansijskog restrukturiranja privrednog društva dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita. U tom smislu, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika – navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda Republike Srpske, Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

– Uredbom se vrše izmjene i dopune osnovnog teksta Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima na način da se smanjuje uslov po pitanju potrebnog broja noćenja za korištenje turističkog vaučera. Naime, predloženom izmjenom građanin Republike Srpske može koristiti jedan turistički vaučer vrijednosti do 100 KM pod uslovom da ostvari najmanje dva noćenja zaredom u jednom ugostititeljskom objektu za smještaj, za razliku od dosadašnjeg rješenja koje je podrazumjevalo uslov od najmanje tri noćenja zaredom. Takođe, za ostvarivanje prava u korist dva korisnika vaučera smanjen je uslov po pitanju broja noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj sa četiri na tri – ističe se u saopštenju.

Takođe, predloženom uredbom usaglašava se sadržaj turističkog vaučera sa podacima koji se generišu u elektronskoj aplikaciji „eVaucer“.

Procjena je da će se predloženom izmjenom povećati broj korisnika turističkih vaučera. Od 15. juna 2020. godine zaključno sa 15. avgusta tekuće godine ukupno je izdato oko 8.500 turističkih vaučera.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o prihvatanju donatorskih sredstva Vlade Republike Srbije, u iznosu od 3.813.868 KM, odobrenih Republici Srpskoj kao jednokratna pomoć radi realizacije projekata saradnje u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije.

Doznačena donatorska sredstva koristiće se za realizaciju projekata rekonstrukcije objekata u Studentskom centru Nikola Tesla Banjaluka, rekonstrukcija Osnovne škole u opštini Mrkonjić Grad, rekonstrukcija Doma zdravlja Mrkonjić Grad, nabavka sanitetskog vozila za Dom zdravlja Šipovo, rekonstrukcija dječijeg vrtića u opštini Ribnik, izgradnja i opremanje dječijeg vrtića u opštini Jezero i izgradnja eparhijskog centra Eparhije bihaćko-petrovačke.

Vlada Republike Srpske usvojila je Godišnji izvještaj o poslovanju i godišnji obračun JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ Banjaluka za 2019. godinu, kao i Godišnji program rada i finansijski plan JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ Banjaluka za 2020. godinu.