Vladika Atanasije: Bog će suditi onima koji nasrću na svetinje

75
Foto: SRNA

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je danas iz Mostara da će Bog suditi onima koji nasrću na svetinje.

Vladika Atanasije, koji je predvodio „Šantićevu svetosavsku litiju“ u Mostaru u znak podrške braći u Crnoj Gori, istakao je da je srpski narod jedan, ma gdje god da se nalazio.

– Neka im Bog sudi… Izdržaćemo, mi smo veliki narod, narod sa velikim duhovnim rezervama. U Crnoj Gori se pokazalo da je narod živ, a to svjedoče i ova djeca danas – istakao je vladika Atanasije.

Među Mostarcima u litiji bila je i poslanik u Parlamentu BiH Ljubica Miljanović koja je podsjetila da je na Šantićevoj sahrani bio cijeli Mostar i da ga je ispratio „i mujezin sa munare“.

– Mi želimo takav Mostar, želimo poštovanje svih vjeroispovijesti, pravo svakog čovjeka i pravo na naše srpske svetinje koje su novim zakonom u Crnoj Gori ugrožene – rekla je Miljanovićeva.

Nekoliko stotina građana krenulo je u litiji poslije liturgije u Staroj crkvi u Mostaru do groba Alekse Šantića na groblju Bjelušine, gdje je služen pomen i održan recital pjesniku koji je preminuo na današnji dan 1924. godine.

Litija, u kojoj je bio veliki broj djece, kretala se do parka Alekse Šantića gdje je, takođe, održan recital, a potom preko Kujundžiluka i Straog grada nazad do Vladičanskog dvora i opet do Stare crkve.