Vladika Metodije u Americi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

432
Foto: goarch.org

Arhiepiskop amerikanski Vaseljenske patrijaršije Elpidofor u razgovoru sa NJegovim preosveštenstvom episkopom dioklijskim Metodijem izrazio je duboku zabrinutost za braću i sestre u Crnoj Gori, koji su ugroženi novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

– Mi se molimo za mir u Crnoj Gori, vjersku slobodu svih njenih stanovnika, kao i za otvoren razgovor sa svim političkim strankama o pitanju novog Zakona – istakao je ahiepiskop Elpidofor tokom susreta u okviru posjete vladike Metodija Americi.

Vladika Metodije i arhiepiskop Elpidofor razgovarali su o aktuelnim vjerskim i političkim dešavanjima u Crnoj Gori, a episkop dioklijski izrazio je duboku zahvalnost za podršku koju je Njegova svetost vaseljenski patrijarh Vartolomej pružio kanonskoj Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

On je zahvalio i arhiepiskopu Elpidoforu za njegovo zalaganje kod državnog sekretara SAD Majkla Pompea, kao i mitropolitu Tihonu iz Pravoslavne crkve u Americi, koji vrijedno radi na učvršćivanju veza među kanonskim pravoslavnim episkopima u Americi, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve.

– To šalje jasnu poruku stotinama hiljada vjernika u Crnoj Gori, koji u miru protestuju, učestvujući u litijama, dva puta sedmično, da nisu sami, ali i da njihovu pravednu borbu za očuvanje svetinja podržavaju i njihova pravoslavna braća i sestre iz Sjedinjenih Država – ističe se u saopštenju.

Vladika Metodije je pojasnio vrlo tešku situaciju u kojoj se danas nalazi Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

– Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski se odnosi prvenstveno prema Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, što je podstaklo vjernike na masovne mirne proteste – dodaje se u saopštenju.

Ovom susretu prisustvovali su i mitropolit Tihon i episkop istočnoamerički Irinej , dodaje se u saopštenju.