Vladika Teodosije pozvao Srbe da ne napuštaju svetu srpsku zemlju

6
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju svetu srpsku zemlju, da ostanu svoji na svome, uzdajući se u svoju crkvu.

– Niste sami. Tu su sveštenici, tu su i monasi, tu su naše svetinje. Tu su vaši bližnji koji ni po kakvu cenu neće da napuste ove svete prostore. Znači niste sami, a svi smo mi sa Gospodom koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo, koji od nas nikad neće okrenuti glavu ako mi ne okrenemo glavu od Gospoda i krenemo suprotnim putem – rekao je vladika Teodosije tokom liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića.

On je vjernicima iz više srpskih sredina u opštini Obilić prenio da današnje Sveto jevanđelje govori o čvrstoj vjeri u Gospoda.

– I kada smo u opasnosti, u neprilici, nevolji, bolesti, nemaštini, treba da se setimo Gospoda i da stremimo da budemo bliži Gospodu. A možemo da mu se približimo u vreme časnoga posta, molitvom i postom, znajući da kada smo u njegovoj blizini da ćemo dobiti isceljenje duše i tela – rekao je vladika Teodosije.

On je poručio da, ako čovjek ima mir Božiji u sebi, onda mu ništa spolja ne može nauditi.

– Ako imamo mir Božiji u nama, znači da imamo ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, prema ovoj svetoj zemlji kojom hodimo i kojom su hodili naši preci, prema ovim svetinjama koje su nam date od Boga i od naših svetih. Ako imamo tu ljubav, onda nećemo pogrešiti – rekao je episkop Teodosije.

On je poručio da se varaju oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i mir.

– Jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda. To je ono što ne prolazi. Ovo zemaljsko je kao senka i san. Sada ih vidimo, ali ih onda nema. A sa ovim životom treba da zadobijemo večni – rekao je vladika Teodosije.

Preostalim Srbima u opštini Obilić i na Kosovu i Metohiji on je poručio da su kao narod Božiji i narod pravoslavni u nasljeđe primili vjeru, krsno ime, svetinje, zemlju.

– Na nama je da to sačuvamo i da životom svojim osveštamo i na nama je da sve to predamo ovoj deci. I ona imaju pravo na ovu zemlju zemlju, na ovu lepotu i ove svetinje, kao što smo i mi imali. Onda nećemo pogrešiti i imaćemo spokojstvo i mir Božiji u duši – istakao je episkop raško-prizrenski.