Vođević: Zahvalnost svim građanima koji su imali hrabrosti da se 1996. vrate u grad

8
Foto: mrkonjic-grad.rs

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević izjavio je Srni da će obilježavanje Dana opštine i 28 godina od povratka stanovništva iz izbjeglištva biti obilježeno nizom svečanosti, kao izraz zahvalnosti prema svim građanima koji su imali hrabrosti i odlučnosti da se 1996. godine vrate u grad.

– Ovogodišnji program obilježavanja upotpunili smo kulturnim i sportskim manifestacijama, a kao centralni događaj izdvajamao svečanu akademiju, kada nagrađujemo zaslužne građane i organizacije iz naše zajednice – rekao je Vođević.

On je istakao da će parastosom u kapeli Svetog apostola Marka, te pomenom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja biće odata počast svim stradalima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Trodnevno obilježavanje Dana opštine Mrkonjić Grad – 4. februara počeće danas otvaranjem izložbe pod nazivom „410 godina dinastije Romanov“ u galeriji Kulturnog centra u Mrkonjić Gradu sa početkom u 18.00 časova, najavljeno je iz opštine.

Od 18.30 časova večeras Kulturno-umjetničko društvo „Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić“ održaće godišnji koncert u pozorišnoj sali Kulturnog centra „Petar Kočić“.

Svečana akademija biće održana sutra u pozorišnoj sali Kulturnog centra „Petar Kočić“ sa početkom u 18.00 časova.

U nedjelju, 4. februara, u kapeli Svetog apostola Marka u 12.00 časova biće služen parastos za stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te položeni vijenci na gradskom groblju i Trgu srpske vojske.

Program svečanog obilježavanja Dana opštine Mrkonjić Grada biće završen u nedjelju, kada će u 19.00 časova biti održano finale Gradskog turnira i izbor najboljeg sportiste u Sportskoj dvorani Arena „Nove banke“.

Dan opštine Mrkonjić Grad, 4. februar, ustanovljen je kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije višemjesečnog izbjeglištva, stanovnici ovog grada vratili na svoja ognjišta.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Među ekshumiranima bilo je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.