Vojska Srbije prvi put obilježila krsnu slavu

12
Foto: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije povodom krsne slave Sveti despot Stefan Visoki, koju Vojska Srbije obilježava prvi put.

Kum slave je ministar Vučević, dok je domaćin general Mojsilović, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Porfirije, uz sasluženje episkopa lipljanskog i vojnog Dositeja i svih dosadašnjih episkopa vojnih, uz prisustvo vojnog sveštenstva.

Nakon liturgije poglavar SPC je ukazao na značaj obilježavanja krsne slave i podsjetio na život i djelo despota Stefana, koji, kako je rekao, u sebi sažima mnoštvo osobina koje treba da budu i jesu uzor za svakoga.

Uz čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije povodom krsne slave, patrijarh je generalu Mojsiloviću predao ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.

Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve, u maju ove godine, Vojsci Srbije dodijeljena je zvanična slava – Despot Stefan Lazarević, a na osnovu te odluke Sinod je opredijelio da će status vojnog hrama biti dodeljen crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću.

Svetoj liturgiji prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici državnih institucija, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i vjernici.