Vranješ: Napadi na jedan malobrojan, ali istorijski veliki narod neće proći bez odgovora

7
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sa Trga Krajine u Banjaluci, sa velikog narodnog mitinga „Srpska te zove“, jasno je poslana poruka srpskog jedinstva, iako nisu bili prisutni predstavnici opozicije, rekao je za RTRS ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

– Pokazano je srpsko jedinstvo koje je okupljeno oko zajedničkog problema. Napadi na jedan malobrojan, ali istorijski veliki narod neće proći bez odgovora. Ostaćemo jedinstvani – poručio je Vranješ.

Istakao je da je Srbija jako aktivna u pokušajima da se čuje glas da je najavljena rezolucija o Srebrenici besmislena.

– To je nešto što može da ostavi negativne posljedice, kako među narodima, tako i na međunarodnom planu. Srbija će pokazati da, ipak i Srbija i Srbi imaju prijatelje koji nas razumiju i ne žele da učestuvuju u ovoj farsi – rekao je Vranješ.

Istakao je da se sama tema politizuje, kao i da je određeni broj država to i primijetio.

– Podsjetiću da je ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei rekao je da Zapad nema dobre namjere i nije iskren kada je riječ o Srebrenici – kaže Vranješ.

Kaže, da niko ne dovodi u pitanje žrtve i da se zločin desio, i pita kome je danas interes da se vrati 29 godina u „rikverc.“

– Rezolucija o Srebrenici nije nikakav empatijski odnos prema žrtvama već ima druge interese, a tiču se novih optužnica za islamofobiju – smatra Vranješ.

On je naglasio da tragična činjenica na Bliskom istoku neće biti obuhvaćena nekom rezolucijom u UN, jer za kolektivni Zapad to nije relevantno, ali bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici pokazali cijelom svijetu da oni ipak kao kolektivni Zapad nisu islamofobi, nego naprotiv – veoma empatični prijatelji balkanskih muslimana.