Vranješ o uslovima ulaska građana BiH u Hrvatsku

111
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ objasnio je još jednom gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Republike Srpske na koji način državljani BiH mogu da uđu u Hrvatsku.

Ponovio je da građani iz BiH koji ulaze u Hrvatsku moraju da ispune određene uslove i najave se posredstvom internet stranice.

– Važno je da se napomene da je Hrvatska ovom odredbom poništenja odluke o četrnaestodnevnoj samoizolaciji u suštini vratila stanje na mjere koje su važile prije donošenja odluke. Opozicija u Hrvatskoj je ovo sve iskoristila da naglasi da su mjere ukinute, da bi 100.000 Hrvata iz BiH moglo ući na glasanje, a zvaničnici u prvi plan stavljaju turističku sezonu, koja je već podbacila – naglasio je Vranješ.

On je istakao da se u narednih nekoliko dana očekuju velike gužve na prelazima.

– Hrvatska nije zaustavljala tranzit, ikao je bilo problema i tu, jer neki su ulazili u državu, i onda ostajali u Hrvatskoj. Veliki broj naših građana je prošao kroz Hrvatsku. Vjerujem da u narednom periodu neće biti takvih problema – dodao je Vranješ.

Osobe koje ispunjavaju navedene uslove potrebno je da se najave onlajn posredstvom aplikacije entercroatia.mup.hr i ostave potrebne podatke da se ne bi stvarale gužve na graničnim prelazima prilikom njihovog ispunjavanja.