Vranješ: Reagovanje MIP-a samo potvrđuje teze ambasadora iz srpskog naroda

35
Foto: presscentar.uns.org.rs

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je Srni da odgovor iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da obilježavanje 1. marta predstavlja kontinuitet sa nekim zakonom neke nepostojeće „Alijine BiH“ potvrđuje osnovnu tezu iznesenu u otvorenom pismu ambasadora iz reda srpskog naroda.

– Današnji odgovor iz MIP-a upravo i potvrđuje osnovnu tezu iznesenu u otvorenom pismu od 19. februara kako ministar Bisera Turković zloupotrebljava položaj promovišući samo probošnjačku politiku i uzurpira ne samo nadležnosti Predsjedništva dajući sebi za pravo da iznosi lične stavove kao zvanične stavove BiH, nego je otišla korak dalje postavljajući se u poziciju zakonodavca – naglasio je Vranješ.

Ambasador BiH u Zagrebu istakao je da se Turkovićeva i njoj lojalni probošnjački kadrovi, za koje je naveo da su privatizovali Ministarstvo inostranih poslova, usuđuju da daju tumačenja šta je zakonito, a šta ne, čudeći se zašto srpski ambasadori i generalni konzuli ne prihvataju njihove ispolitizovane interpretacije kao tačne.

– Potpuno je netačna tvrdnja da su neki srpski ambasadori i generalni konzuli potpisali otvoreno pismo pod pritiskom. Naprotiv, svi smo dali doprinos u njegovom pisanju i stavovi izneseni u otvorenom pismu potpuno su u saglasnosti sa našim radom na pozicijama šefova diplomatskih misija – dodao je Vranješ.

On je napomenuo da to što Turkovićeva smatra da bi ona trebala biti neki šef diplomatije, zaobilazeći Predsjedništvo BiH, samo pokazuje njeno odsustvo od političke realnosti i svjesno kršenje Ustava BiH.

– Koliko je ona šef diplomatije pokazuje i činjenica da nema niti jedan mehanizam da pozove nekog od nas na odgovornost. Drugim riječima lažni „šef diplomatije“ Turković može samo da nastavi da skuplja glasove po dijaspori za SDA, što je njen primarni zadatak, a nikako da drži lekcija srpskim ambasadorima i generalnim konzulima – istakao je Vranješ.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara saopštilo je danas da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe.

Iz Ministarstva su naveli da je zakon, kojim je 1. mart utvrđen kao praznik, donesen u ratu i da je još na snazi, te da postoji obaveza da se postupa u skladu s njim.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo kojimobavještavaju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Biseru Turković da neće prihvatiti njenu instrukciju kojim zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od tzv. „dana nezavisnosti BiH“, 1. marta obilježe ovaj nepostojeći praznik.