Vučević: Ideje Sarajeva i Prištine o ratnoj odšteti od Srbije neće uroditi plodom

6
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je da neće uroditi plodom ideje Sarajeva i Prištine da se Beogradu ispostavi račun za ratnu odštetu ako rezolucija o Srebrenici bude usvojena u UN.

– Žao mi je što se političke kaste i u Sarajevu i u Prištini konstantno vraćaju na teme koje nas dijele, a ne žele da razgovaraju o onome što može da nas poveže. Mi ćemo i dalje braniti naše nacionalno dostojanstvo i čuvati mir – rekao je Vučević za „Večernje novosti“.

On je napomenuo da je BiH država tri konstitutivna naroda, među kojima je i srpski, da njen integritet Srbija poštuje i nikada nije dovodila u pitanje, niti će to činiti, te da će Sarajevo uvijek imati sagovornika u Beogradu, ako želi da radi na jačanju dejtonske BiH, gdje će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtona.

– Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti reka na kojoj je uspostavljen embargo Srba protiv Srba – naglasio je premijer Srbije.

On je ponovio da će Srbija Republiku Srpsku pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, svidjelo se to nekome u međunarodnoj zajednici ili ne.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučević je rekao da se Srbija nikada neće odreći svoje južne pokrajine ni po koju cijenu i da to treba da bude jasno svima, iako punopravno članstvo u EU ostaje njen strateški cilj, te da je siguran da ni poduhvat ulaska Prištine u UN neće biti uspješan.

Vučević je rekao da je Srbija riješena da čuva mir, da je njena vojska danas moćna, najsnažnija u regionu i dovoljno jaka da odvrati svakog potencijalnog agresora i svaki pokušaj premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da izazove neki novi Martovski pogrom ili „Oluju“.

On je dodao da Srbija razvija sopstvenu namjensku industriju i da će kupovati oružje i oruđe gdje god to može i kada god joj je to potrebno kako bi unaprijedila svoje odbrambene kapacitete, kao i da vodi suverenu i nezavisnu politiku, jača čelično prijateljstvo sa Kinom i da ne uvodi i neće uvesti sankcije Rusiji.