Vučić: Dogovor o dokumentima dobar za nas

20
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da dogovor o dokumentima koji je postignut dobar za srpsku stranu, da je to je usmeni dogovor i da misli da su uspjeli nešto da isprave.

– Imate disklejmer na kojem piše da to nije priznanje, izborili smo se za srpsku drzyavnost na KiM, da dokumenti Srbije važe na KiM, našli smo najbolje tumačenje a to je da Srbi na KiM imaju pravio na dokumenta Srbije – istakao je on.

– Da se ne prave naivni, mi smo i do sada primali njihova dokumenta i sa njima su išli od 2011. u centralnu Srbiju samo smo gubili pet minuta izdavali papir, a ovako imate tri sa dva veliki poster, tzv. disklejmer, na kome piše da to nije nikakvo priznanje i da mogu da putuju, ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatala, a to je da Srbi sa KiM imaju pravo na svoja dokumenta Republike Srbije – naveo je Vučić.

Na pitanje kako vidi izjavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da se nada da do oktobra više neće vidjeti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu Vučić kaže da današnje Kurtijeve riječi predstavljaju novu prijetnju Srbiji i govore da je bio u pravu sve što je pričao.

– To znači da on želi sukobe i nastavak problema. I jasno je da tu ne postoji ni prostor na koji bi mogli da se pozovu trenutno. Imaju sporazum o slobodi kretanja koji se tiče i tablica u tački 7. ali je tu drugačija i komplikovanija sitaucija i sa KS tablicama – naveo je Vučić.

Poručio je da će se Srbija boriti i čuvati stranu svom narodu, ali je dodao da je ipak veoma zabrinut.

– Plašim se da dolaze druge stvari i da neko upravo želi da nas uvede u sukobe, a naše je da to dokle možemo da čuvamo našu poziciju i izbjegavamo, ali kada više ne možemo satjerani ste uza zid i nemate kud – istakao je Vučić.