Vučić: Hvala Dodiku na podršci, Srpska i Srbija jedinstveno djeluju

16
Foto: Uroš Arsić/mondo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Beogradu, na svečanosti otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, da Srbija i Republika Srpska sve velike događaje i projekte jedinstveno organizuju i sprovode.

Vučić je zahvalio na podršci srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je prisustvovao svečanosti zajedno sa zvaničnicima Srpske, ističući da Srbija i Srpska djeluju jedinstveno.

Vučić je podsjetio na sve što je učinjeno u pravcu razvoja Srbije.

– Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i vjeru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mjestu koje je nerijetko izazivalo stid svakoga od nas, na mjestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cijele zemlje – rekao je on.

Foto: Uroš Arsić/mondo.rs

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

– I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vrijeme uspjeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najljepši i najveći pravoslavni hram na svijetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i cijelu našu Srbiju. Uspjeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u vječno sjećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja – rekao je Vučić.

Vučić je poručio da je država Srbija zadužbina budućnosti.

– I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lijep je, koliko je i priča o nama lijepa. Ovaj spomenik je, dakle, i prije svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gdje smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svjesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gdje ide. Bez toga, bez svijesti da je postojao neko prije nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć – poručio je predsjednik Srbije.

Foto: Damir Dervišagić/Kurir.rs

U Beogradu je večeras svečano otkriven spomenik rodonačelniku srpske srednjovjekovne države Stefanu Nemanji. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Spomenik u bronzi djelo je čuvenog ruskog skulptora Aleksandra Rukavišnjikova.

Visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvjetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Montiranje je počelo u avgustu prošle godine, a u ovom poslu učestvovalo je oko deset ruskih majstora pod nadzorom Olega Laskareva, uz domaće majstore.

Posebnu simboliku ima to što Stefan Nemanja u ruci drži mač, umjesto krsta, kako je prvobitno bilo planirano, zato što je srpsku državu stvarao mačem.

Oko žezla spomenika montirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju dijelove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.