Vučić iz Pariza: Samit bio težak, Priština izašla sa maksimalističkim zahtjevima

11
Foto: Srđan Ilić/Pixsell

Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedjelju, odložen je za četvrtak, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije video Samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtjevima.

– Vjerujem da će Njemačka i Francuska izaći sa svojim zajedničkim, predsjedničkim saopštenjem, pošto je bilo stvari oko kojih nismo imali isto viđenje – rekao je Vučić novinarima u Parizu.

On je istakao da je albanska strana izašla sa svojim zahtjevima, koje je nazvao “spiskom lijepih želja”, pošto Srbija ne prihvata nikakve ultimatume i naređenja, te predočio novinarima šta je to što Priština traži.

– To su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dvije Njemačke, članstvo u UN i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A, tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je na to poručio da je svaki razgovor potpuno besmislen ako su ti zahtjevi smisao svega.

– Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultumatume. To nije moguće i realno – rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Merkel i Makronu na organizaciji Samita i trudu i naporu da dovedu dvije strane za sto i pokaažu posvećenost rješavanju problema.