Vučić: Izbjegličke kolone Srba sa sjevera Kosova neće biti

23
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ključna poruka Srbima na Kosovu i Metohiji da izbjegličke kolone neće postojati i da će Srbija sačuvati srpski narod od progona i pogroma.

– Mi nemamo kuda, saterani smo u ćošak… Mi ćemo sačuvati naš narod od progona i pogroma, ukoliko to ne bude učinio NATO, snage Kfora ili ako zajedno sa albanskim jedinicama budu učestvovali u tom progonu i pogromu našeg življa. Nadam se da neće – rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

On je upoznao sagovornike o proteklim razgovorima u Briselu sa predstavnicima Prištine, u prisustvu međunarodnih posrednika, te naglasio da je cilj da se obezbijedi opstanak Srba na Kosmetu.

Vučić je dodao da je posljednjih dana „zavladao strah među Srbima na sjeveru Kosova da će im se ponoviti sudbina Srba iz Krajine“.

On je naveo da se od 1999. godine, kada su protjerane snage SR Jugoslavije sa Kosova, sprovodi konstantan teror nad Srbima, što je rezultiralo progonom više od 250.000 ljudi, razorenim i uništenim srpskim domovima i svetinjama, ali da Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN niko ne može da ukine.

– Konačni status određuju UN, a ne zemlje „Kvinte“ – rekao je Vučić.

On je podsjetio da su Albanci izvršili pogrom 2004. godine nad Srbima na Kosmetu, te ocijenio da su u zapadnom svijetu nakon toga „utvrdili da su standardi ispunjeni i da mogu da donese deklaraciju o nezavisnosti“.

Vučić je ukazao na napore Srbije da se održi mir na Kosovu i Metohiji, kao i na to da Priština nikada nije ispunila dio Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Podsjetivši na protekle progone Srba od 1999. godine na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da Albanci progone Srbe iz Štrpca, Gračanice, Kosovskog Pomoravlja, a sada su riješeni da protjeraju Srbe sa sjevera Kosova i Metohije, što im je „posljednja velika kost u grlu“.