Vučić: Mir je naš interes

21
Foto: Screenshot

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u emisiji „Oko intervju“ na RTS-u da je Srbija proglasila Dan žalosti zbog svih ubijenih lica u Banjskoj – i zbog ubijenih Srba i zbog ubijenog kosovskog policajca.

– Za mene ubijeni Srbi nikada neće biti teroristi, za mene nema opravdanja ni za ubistvo policajca – kaže Vučić.

Pozvao je sve Srbe da „na miran način dobijemo šta nam pripada“.

– Radoičić nije ranjen i odazvaće se pozivu organa države, a nalazi se na teritoriji centralne Srbije – kaže Vučić.

– Molim međunarodnu zajednicu da ne pritiska Beograd, znaju oni ko je za ovo kriv – rekao je.

– Spremni smo za izbore već od 17. decembra, mogu da budu tada – biće parlamentarni, pokrajinski, beogradski – poručio je Vučić.

Vučić još jednom izrazio saučešće porodicama ubijenih na KiM

Na kraju gostovanja u emisiji „Oko intervju“, Vučić je još jednom izrazio saučešće porodicama ubijenih na Kosovu i Metohiji.

„Stigla nova optužnica protiv Vojislava Šešelja“

Vučić je rekao da je upravo dobio poruku da je iz Haga stigla još jedna optužnica protiv Vojislava Šešelja za nepoštovanja suda.

„Mislim da nije realno da SNS uđe u koaliciju sa opozicionim strankama“

Na pitanje da li bi SNS mogao posle izbora da uđe u koaliciju sa nekom od opozicionih stranaka, a ne sa SPS-om, Vučić je rekao da misli da to nije realno.

– Mislim da, i ono što je važno, kada nekome kažete snalažljivi su i uspešni i opstaju, kao da mu kažete vi ste nemoralni na političkoj sceni. Ja verujem da SNS o tome vodi računa i da imaju dovoljno morala da se sa time ne igra. Nije važan opstanak na vlasti – rekao je Vučić.

Dodao je da ako SNS izgubi poverenje, da će i on morati da postavi pitanje poverenja kao predsednika Republike, jer je bio njihov kandidat.

Poručio je da je moguće da izbori budu 17. decembra, a mogu da budu i u subotu 23. decembra, a mogu da kažu i da hoće kasnije.

– Pošto sam ja razumeo da oni žele što pre, evo, mi smo spremni. Svi za izbore, od 17. decembra već – rekao je Vučić.

„Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra“

Povodom zahteva dela opozicije za održavanje izbora, kaže da je prihvatio njihovu ideju u potpunosti.

– Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra – poručuje Vučić precizirajući da izbori mogu biti održani i tog dana.

Biće zajedno i parlamentarni i beogradski i pokrajinski, i u još nekim opštinama, napominje Vučić.

Upitan da li će biti na listi SNS-a, kaže da će biti ako to od njega budu tražili.

„Nijedan infrastrukturni projekat nije ugrožen“

– Mi ne živimo u normalno vreme, imamo rat na evropskom tlu, probleme na KiM. Mnogi u regionu govore da hoće podobne Srbe koji će da pljuju Beograd. Sa svim tim uspevamo da zemlja ekonomski napreduje – rekao je Vučić.

– Penzioneri imaju povećanje 5,5 odsto, 14 odsto od 1. januara. Država je obezbedila ogroman novac – kaže Vučić.

Govoreći o infrastrukturnim projektima rekao je da nijedan nije ugrožen.

Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto, rekao je Vučić.

– Imamo akcizno opterećenje najveće na naftu, ali su kod nas najniže cene struje, hleba, jaja. Morate da izaberete nešto, država mora da ima svoje prihode. Videćemo šta država može da preduzme, opterećeni smo MMF-om – kaže on.

– Cena nafte raste, dizel je pet šestina naše potrošnje – rekao je predsjednik Srbije.

– Mi delujemo antiinflatorno – rekao je Vučić.

– Ja sam protiv toga da država pomogne svakom, zato ja u ekonomnskom smislu volim Ameriku – rekao je Vučić.

„Pravimo ugovor sa Azerbejdžanom za namensku industriju, vredan 300 miliona evra“

– Pravimo sa Azerbejdžanom veliki ugovor, preko 300 miliona vera za namensku industriju. EU je za nas najvažnija u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu. To je put Srbije – rekao je Vučić.

O Nemačkoj i Otvorenom Balkanu: Bolje da budem gospodar neizgovorenih reči

Komentarišući pitanje Otvorenog Balkana i zbog čega je Nemačka protiv, kaže da „morate njih da pitate“.

– U nekim trenucima bolje da budem gospodar neizgovorenih reči – ističe Vučić.

Predsednik Srbije kaže da se plaši globalnog sukoba i dodatnih problema, odnosno globalnih problema koji će imati svoj odraz kod nas.

„Ako se na jednom mestu odrekneš principa, principi više ne postoje“

Predsednik je rekao da Ruska Federacija ima razumevanja za politiku Srbije.

– Pretpostavljam da bi oni voleli da manje govorimo o integritetu Ukrajine, ali ja smatram da su za nas principi veoma važni. Ako se na jednom mestu odrekneš principa, principi više ne postoje – naveo je Vučić.

Upitan da li je 1999. godina mnogo bitnija u globalnom smislu nego što se misli, Vučić je ocenio da će „svakako biti“.

– Svi će vam na Zapadu reći, nije to isto, drugačije, desilo se to i to, a onda knedla u grlu. Pa isto to kažu da je bilo u Lugansku i Donjecku. Jeste, nije, kako god okrenete, pogaženi su pravni principi – istakao je Vučić.

Dodao je da smo „i mi pravili gluposti“ i „mnogo teške stvari“.

– Ali, postavlja se pitanje, da li je Srbija napadnuta odlukom Saveta bezbednosti UN-a, nije. Poštuje li se danas Povelja UN na primeru Srbije i Rezolucija 1244, ne poštuje. Pazite, Kfor i NATO se stalno pozivaju na svoj mandat koji su dobili Rezolucijom 1244. Nigde ne piše mogućnost da oni odbiju zahtev Srbije za ulazak njenih trupa. Odbili su – rekao je Vučić.

Upitao je kako se drugi faktori ne drže Rezolucije 1244.

– Kako zemlje koje učestvuju Kforu se pozivaju na Rezoluciju 1244, a vi drugi se ne pozivate i ne priznajete Rezoluciju 1244. Gde su principi? Šta hoćete, da budem lažov? Da se nekome dodvoravam, da bi mi sačuvali glavu. Zbog čega? Što bi moja glava bila važna? Važna je utoliko što sam rekao istinu – naveo je Vučić.

– Ako ste mislili da nećemo da insistiramo na svemu, da se sazna svaki detalj, ne prenebregavajući krivicu naših ljudi, kad kažem naših, mislim naših sunarodnika. Svoju političku odgovornost i sve drugo, šta god hoćete, kako god hoćete, sve, nikakav problem. Samo ćemo da istražimo šta se sve tačno dogodilo – rekao je Vučić.

Dodao je da istragom treba da se utvrdi da li su Srbi hladnokrvno ubili.

– I da vidimo da li ste vi nekog hladnokrvno ubili i što Euleks nije došao – rekao je Vučić.

„Srbiji nisu potrebni sponzori, nego partneri“

Vučić je rekao da Srbiji nisu potrebni sponzori, nego partneri.

– Važno je da sami čuvamo svoju zemlju i nebo, nezavisna Srbija i samostalna Srbija je nešto čime se ponosim. Nama niko ne određuje kakve će vlade da budu – kaže Vučić.

Istakao je da je EU za nas najvažnija i u političkom i u ekonomskom smislu.

Borelj je rekao da je EU „uređena bašta, a da je oko nje džungla“. Vučić komentariše da poštuje Borelja i napominje da je EU važna za nas, ali napominje da je Borelj „malo ulepšavao stanje u svojoj bašti, a starim naočarima gledo u druge bašte“.

Osvrnuo se na susret Dačića i Lavrova posle sednice UN.

– Lavrov je rekao Dačiću ovo što je Vučić izgovorio (na sednici UN), Zapad mu neće nikada oprostiti. Lavrov je iskusni diplomata – zaključio je Vučić.

„Govorom u Generalnoj skupštini UN obezbedio sam mesto Srbiji u istoriji“

Vučić poručuje da je izuzetno ponosan na govor koji je održao u Generalnoj skupštini UN.

Prema njegovoj oceni, tim govorom je, šta god neko rekao, obezbedio mesto Srbiji u istoriji, kako je jedna zemlja bila slobodarska, mala, ali nezavisna.

– Sve što sam rekao je sušta istina od A do Š – naveo je Vučić ističući da je najveći deo govora, onaj koji se tiče suštinskih, državnih, nacionalnih pitanja, pisao on lično, bez ičije pomoći.

„Više može da se postigne u razgovorima sa SAD nego sa Evropljanima“

Više može da postigne u razgovorima i dogovorima sa SAD nego sa Evropljanima, otvoreno govoreći, bar neki negde pokušavaju da realnije sagledaju stvari, kaže Vučić upitan da li je Amerika saveznik Srbije u konstruktivnom rešavanju kosovskog pitanja.

„Znam da šta god donesem kao odluku, da ću ja biti kriv“

Govoreći o pritvorenim Srbima, rekao je da će njihov pritvor trajati dok se Kurtiju bude sviđalo.

– Srbija je kriva – za šta to tačno – upitao je Vučić.

Dodao je da je sto puta govorio da izazivaju gnev srpskog naroda i da su na ivici ustanka, a da oni kažu da je on dogovorio to sa Srbima.

Upitan kakva je komunikacija između Vojske Srbije i komande Kfora, Vučić je odgovorio da je korektan, a da je general Ristuća ozbiljan čovek.

Napomenuo je da ne zna da li je realno da će Kfor da preuzme zaštitu na severu i da to ne može da obeća.

– Znam da šta god donesem kao odluku, da ću ja biti kriv. Za jedne koji to i ne misle, biću izdajnik, čak i za one koji su Kurtija i sve teroriste puštali na slobodu, koji mi sole pamet o svemu koji su ćutali nezavisnost Kosova kada je proglašavana, koji su ćutali kada smo imali pogrom 17. marta i svi će oni da vam drže predavanje, kao i oni drugi koji će da vam kažu, što podržavate te Srbe, bolesnike i ludake. Nama je evropski put, dajte nam veliku konferenciju da se odreknemo Kosova konačno i tako dalje. Obratite pažnju i jednima i drugima, svima, kriv je samo jedan čovek. To nije Aljbin Kurti. To je Vučić – rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je možda Tadić, zato što je bio predsednik, u svojoj izjavi bio nešto korektniji.

Upitan da prokomentariše citat Aleksandra Tijanića o ratu 1999. godine, koji je rekao da se „sve ovo desilo zbog laži spolja i gluposti iznutra“, Vučić je rekao da svakako da nismo uvek pametno i mudro reagovali, ali da je siguran da je spolja bilo i previše laži.

„Molim međunarodnu zajednicu da ne pritiskaju Beograd, znaju oni ko je za ovo kriv“

– Šta da poručim Srbima, kada imaju trojicu ubijenih sunarodnika, pitaće što niste intervenisali, a da smo intervenisali rekli bi što ste izgubili 5.000 ljudi – kaže Vučić.

Govoreći o tome zašto se baš sad desila situacija u Banjskoj, kaže da o tome ne može da govori sada.

– Ja molim međunarodnu zajednicu da ne pritiskaju Beograd, znaju oni ko je za sve ovo kriv – kaže Vučić.

Ponovio je da ne sme da se izuzme iz vida da je ubistvo policajca teško krivično delo.

Napomenuo je da „naši ljudi mogu sa Kforom“.

Vučić o grafitima „Kad se vojska na Kosovo vrati“

Predsednik Vučić izjavio je, komentarišući grafite „Kad se vojska na Kosovo vrati“, da bi povratak vojske bio u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, ali da to neće biti dozvoljeno.

– Njima ne pada na pamet da to dozvole u ovom trenutku, već da izvrše pritisak na Srbiju da prizna Kosovo – rekao je Vučić i ponovio da on, dok je na sadašnjoj funkciji, neće priznati nezavisnost Kosova.

Upitan o tome da se na marginama Generalne skupštine UN razgovaralo o tome da Kfor treba da preuzme upravljanje severom, Vučić je rekao: „Ne mogu o tome da govorim i zato je ovo sve prilično čudno“.

„Ima i lažnih patriota i iskrenih ljudi, mora se videti cena“

Što se tiče zahteva koji se čuju u javnosti da Vojska Srbije interveniše, napominje da ima i lažnih patriota i iskrenih ljudi, ali da se mora videti cena.

Neko mora da vodi zemlju, da proceni koja je granica, ističe Vučić i dodaje da se mora probati mirno rešavanje.

– Neko mora da ga (Kurtija) natera da formira ZSO, tada bi sva policija na severu bila srpska – poručuje predsednik.

„Situacija vri, ti ljudi su za sve na severu mučenici i sveci“

Vučić kaže da zna kroz šta Srbi na KiM prolaze i da on na to upozorava više od godinu dana, posle barikada na severu i krize oko tablica.

– Situacija vri, ti ljudi su za sve ljude na severu mučenici i sveci, Kurti je ujedinio sve Srbe. Šta očekuju sledeće, da bude kao kolona iz Karabaha. Neće biti – kaže Vučić.

„Svečlja lagao da je ubijen Vulinov telohranitelj“

Glavni ideolog Svečlja lagao je da je ubijen i Vulinov telohranitelj, pa on je jedan dan bio u njegovom obezbeđenju pre 10 godina. Ispitujemo i pomenuti dokument, rekao je Vučić.

– Sve što su govorili lagali su. Pokažite mi kome bi u Beogradu to odgovaralo. Ovo su iskoristili na najprljaviji način. Kada ubiju osam policajaca to je oslobodilački čin, a Srbi su teroristi i divljaci – istakao je Vučić.

„Radoičić će se odazvati pozivu organa Republike Srbije“

Milan Radoičić se nikada nije skrivao, dugo je što ja mislim i što ništa Srbiji nije moglo da donese, kaže predsednik Srbije.

– On će odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen, sebe smatra borcem za slobodu, ali postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori – rekao je Vučić.

„Ne možete da opravdate ubistvo policajca, bez obzira na to što po zakonu nema šta da traži na severu“

Predsednik je naveo da „Srbi više nemaju kud“ i da ih je Kurti sve okrenuo protiv sebe.

– Ne možete da opravdate ubistvo čoveka, ubistvo policajca, bez obzira što taj policajac po zakonu nema šta da traži na severu. Za to nadležni organi moraju da reaguju – naveo je Vučić.

– Ali ti ljudi, doteralo im je cara do duvara. Rašić, Radomirović i ostali bednici koji služe svima protiv srpskog naroda. I Ante Pavelić je imao Savu Besarovića i pukovnike i generale koji su bili Srbi – poručio je predsednik.

Upitao je: Šta mislite da su svi ovi ljudi ludi, bolesni, pošto 30 ljudi nema šta ni da zauzme.

Rekao je da ne zna šta su oni želeli, ali da već godinu dana ima informacije da se ljudi spremaju na otpor.

– Ti ljudi žive drugačiji život. Da njihove žene neko maltretira svaki dan, da njihovu decu neko maltretira svaki dan, da na njihovu decu neko puca, da niko ne vodi istragu protiv onih koji su pokušali ubistvo Dragiše Galjaka, Milana Jovanovića, Miljevića – rekao je Vučić.

Upitan da li će Srbi biti primorani da naprave neku vrstu pokreta za samoodbranu, Vučić je rekao da ih „kao Boga moli“ da se pokuša da se na miran način dobije ono što nam pripada.

– Da sve probamo na miran način, da nam poslednja opcija bude da moramo da štitimo živote naših ljudi, ali mir je naš interes, pozivam ih na to, molim ih za to – istakao je Vučić.

Dodao je da mora da se razume da ti ljudi prolaze kroz pakao i da im neko hapsi supruge svaki dan.

Naveo je da nadležni organi utvrđuju da li se na snimku koji je objavila Priština nalazi Milan Radojičić.

„U poteri za Srbima bila i lica van teritorije KiM“

U sprečavanju Euleksa i poteri nisu bila samo lica sa KiM, već specijalizovana lica za borbu protiv Srba, poput lica sa preševske teritorije, poznata po krivičnim delima u Srbiji, rekao je Vučić.

– Ti i slični plaćenici bili su u akciji. Dobro obučeni, ne preterano hrabri jer su tukli snajperima – kaže predsednik.

„Mi ćemo se ponašati kao pravna država“

Predsednik Vučić je rekao da ćemo se mi ponašati kao pravna država.

– Zaprepastili smo se reakcijom Euleksa. Oni su rekli da Euleks ne može da ide u akciju, kažu da je to bila kordinisana akcija Kfora, Euleksa i kosovse policije, znali su koga šalju u akciju. Oni su odbijajući Euleks krenuli da likvidiraju sve Srbe – rekao je Vučić komentarišući akciju kosovske policije u Banjskoj.

Podsetio je da su trojica Srba ubijena – Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a u akciji su uhapšena trojica Srba, od kojih je jedan ranjen.

Govoreći o ubistvu Srbina Milenkovića rekao je da „ima podatke da je pucano sa dvanaest metara i to kada je bacio pušku i podigao ruke“.

– Milan Radojičić nikada nije skrivao svoje uloge, nalazi se na teritoriji centralne Srbije, nije ranjen i biće saslušan, on je čovek koji sebe smatra borcem za slobodu, ali ima pitanja na koja će morati da odgovori – kaže Vučić odgovarajući na pitanje o ulozi Radojičića u poslednjim događajima na KiM.

„Policajac naišao na žicu i eksploziv, ubistvo nije bilo planirano“

Vučić je istakao da sada ima više podataka i najavio da će tražiti da pokažu snimke iz drona kako se dogodilo ubistvo policajca.

– Svakako da mora da se snosi odgovornost za to, ali ubistvo nije bilo planirano – naglašava Vučić.

– Kako stvari stoje, oni su postavljali barikade, a ne zamke – napominje Vučić.

Prema njegovim rečima, policajac je bio ranjen tako što je naleteo na žicu i eksploziv koji su služili za povezivanje vozila i postavljanje barikada.

Tada je nastala razmena vatre, navodi Vučić.

– To ne umanjuje težinu dela, ali objašnjava prirodu i šta su bile namere – kaže predsednik Srbije.

„Za mene ti ljudi nikada neće biti teroristi“

Upitan ko su Srbi koji su učestvovali u sukobu u selu Banjska, Vučić kaže da za njega kao predsednika ti ljudi nikada neće biti teroristi.

– To su porodični ljudi, očevi – istakao je predsednik.

„Obeležavamo Dan žalosti i zbog trojice Srba i zbog ubijenog policajca“

Predsednik Aleksandar Vučić, povodom situacije na severu Kosova i Metohije, istakao da Srbija obeležava Dan žalosti zbog tragičnih događaja i zbog smrti svih ljudi.

– Iz ugla ustava Srbije, svi su državljani naše zemlje. Srbija obeležava Dan žalosti i zbog trojice Srba i zbog ubijenog policajca. Mislim da je civilizacijska odluka, ozbiljna i odgovorna – rekao je Vučić.

Povodom ocene Edija Rame da je Dan žalosti najgori signal koji je Beograd mogao da pošalje, Vučić je rekao da albanski premijer nije govorio istinu, jer su opštine na severu KiM proglasile žalost samo zbog Srba, ali je Republika proglasila žalost zbog pogibije svih.