Vučić: Ne postoji ništa preče od jedinstva srpskog naroda

16
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na svečanom obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Beogradu da ne postoji ništa preče od jedinstva srpskog naroda i da se srpski narod nikada više neće izvinjavati za svoju, srpsku trobojku.

„Ne treba nam ništa tuđe, samo hoćemo da budemo svoji na svome, ne trebaju nam druge granice. Ne treba nam baš ništa, samo da smemo da kažemo da nosimo srpsko ime i da nosimo srpsko prezime. Koga smo uvredili, koga povredili?“, rekao je Vučić u obraćanju kod spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Vučić je istakao da je 15. septembar datum proboja Solunskog fronta, dan u kojem zajedno leže i bol i slava srpskog naroda i podsjetio da je kralj Petar Prvi 1911. uručio 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, da su junaci koji su na današnji dan 1918. godine krenuli u proboj Solunskog fronta jurišali pod tim zastavama i da nijedna nije zarobljena, što je presedan u istoriji ratovanja.

On je istakao da je taj dan bio još jedan u „nizu takvih plebiscita“, kada su Srbi bez obzira na krvavu cijenu birali slobodu.

„Srbija ima novi plan za budućnost, onu u kojoj ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti i zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo svoj srpski identitet i pravo da budemo jedan te isti narod koji ne želi da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje ono pravo koje priznaju drugima – pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, veru tradiciju, postojanje“, poručio je Vučić.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

On je ukazao da na ovim prostorima ne postoji nacija koja je podnijela tolike žrtve da bi postala slobodna.

„Ovu zastavu našeg stradanja, naših kostiju, jama, logora, dece koju su nam uzeli nikada nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo je nositi. U njoj jesu i sve naše besmislene podele, propali snovi, svaka greška, ali je bitno da i ta zastava predstavlja jedinstvo koje se zasniva na činjenici da jesmo različiti, ali znamo da je lepota zajedništva upravo u tome“, rekao je Vučić.

On je dodao da srpska trobojka nije poziv na jednoumlje, već na čuvanje svih razlika pod jednom istom trobojkom i poručio da pravo na slobodu mora da važi za sve ljude na Balkanu da budu slobodni u istoj mjeri sa istim pravima.

„Nije to nikakav, poseban srpski svet za koji nas optužuju, to je svet slobodnih, svet onih sa svojim imenom i gde možemo uvek i na svakom mestu da izgovorimo prezime i ime naroda kome pripadamo“, rekao je Vučić.

Vučić je odgovorio, kako je rekao, svima onima koji Srbiju danima napadaju iz regiona, a i nekima u zemlji, i poručio da Srbi nikada više za srpsku trobojku neće da se izvinjavaju i nosiće je sa ponosom svuda po svijetu.

„Kažu, izmislili ste praznik. Izmislili smo proboj Solunskog fronta, ako ćemo tako, izmislili smo i Stefana Nemanju. Nismo, izmislio je Stefan Nemanja nas. Očekuju od nas da im se pravdamo i da im se večeras izvinjavamo i da kažemo izvinite molim vas što imamo našu zastavu. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, nosićemo je sa ponosom, nosićemo je svuda po svetu“, poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je ukazao da dan albanske zastave nikome ne smeta.

„Smeta samo dan jedne zastave, samo dan jedinstva jednog naroda i dan slobode koji tako hrabro slavi srpski narod“, rekao je Vučić.

On je poručio da pravo na zastavu, ime i prezime mora da važi za sve narode na Balkanu, „bez stalnih pokušaja da se Srbima pre svega, dozvoli ponekad ime, ali da se uz to ime doda i žig vekovne krivice, činjenicom da Srbi postoje“.

Vučić je istakao da su ovaj praznik i srpska zastava dokaz za to da biti Srbin ne znači biti kriv, već govore da uz to ime ide ponos zbog svih života datih za slobodu srpskog naroda, ali i „zbog mučenika iz Prebilovaca, Jadovna, Jasenovca koje više nikada ne smemo da zaboravimo“.

„To je nova Srbija, drugačija, ponosna, koja ni od koga ništa ne traži i nikoga neće da moli, koja samo hoće da ima prava koja imaju i ostali“, poručio je Vučić.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Predsjednik Srbije zahvalio je srpskom narodu u Republici Srpskoj.

„Hoću da kažem i njegovim predstavnicima koji su ovde i predsednicima i Dodiku i Cvijanović, hoću da kažem i veliko hvala našem narodu i u Crnoj Gori i njegovim predstavnicima i našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji, ali i veliko hvala i svima onima koji danas nisu smeli da istaknu svoju srpsku zastavu zbog pretnji njihovih režima u regionu, da im kažem hvala jer znam da su njihova srca večeras ovde sa nama i da kucaju za svoj srpski narod“, istakao je Vučić.

On je poručio svima koji su prethodnih dana prijetili Srbiji i izmišljali stvari, da mu ne pada na pamet da im se pravda i izvinjava za bilo šta.

„Jer ono što ću moći da radim svom snagom onoliko vremena koliko je ostalo vodiću Srbiju da bude još jača i snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj nikada ne dirajući u prava BiH, našem narodu i u Crnoj Gori i na svakom mestu na kugli zemaljskoj i da nam se nikada više ne ponove ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Prebilovci, ni ‘Oluja’, ni ‘Bljesak’, ni pogrom iz 2004. godine“, rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija da poštuje jedinstvo drugih naroda i njihove zastave.

„Neka živi srpsko jedinstvo, sloboda naša i naša crveno-plavo-bela trobojka. Neka živi Republika Srpska! Živela Srbija“, poručio je Vučić.

Današnja svečanost završena je vatrometom i pjesmom „Ovo je Srbija“.