Vučić: Nikada nećemo zaboraviti patnju Srba iz Krajine

13
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti hrvatsku akciju „Oluja“ i patnju prognanih iz Krajine, niti će dozvoliti da više iko bilo kada ubija i protjeruje Srbe.

– Akcija poput „Oluje“ više nikada neće biti i nikome nećemo dati da umlati Srbiju i Srbe. Nemamo nameru da naše ljude bilo gde ostavimo vezane i prepustimo nečijem nasilju – rekao je Vučić na centralnoj manifestaciji Dana sjećanja na stradale i prognane u „Oluji“, održanoj na Trgu slobode u Novom Sadu.

On je naveo da su mnogi pomislili da je sada trenutak za opšti napad na Srbiju i srpski narod i da, zloupotrebljavajući situaciju u Ukrajini, uz podršku iz svijeta, mogu da krenu u uništavanje Srba.

– Možda su pronašli taj trenutak i pomislili da je vreme da učine ono što su Franjo Tuđman i Mile Budak obećavali, ali su u jednoj stvari pogrešili, jer ovo nije Srbija poraza i ona zemlja koja će da se plaši tih koji prete i neće da stane pred njih – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

On je najavio da će Srbija moliti i klečati za mir, da će na laži i prijetnje odgovoriti mirom, strpljenjem, ali i odlučnošću.

– Gradićemo najbolje odnose sa svim narodima sveta i pokazati pijetet za žrtve zločina počinjenih u naše ime, ali više nikada nećemo ćutati i stideti se zločina počinjenih nad našim narodom – naglasio je Vučić i dodao kao narod moramo da gledamo u budućnost zajedno sa drugima.

Vučić je poručio da Srbija želi mir gotovo po svaku cijenu.

– Doveli su nas do ivice, saterali su nas u ćošak. Rekao sam velikima u svetu da nemamo više kud, nemamo kuda da idemo, a kad je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li sa nama – poručio je on.

On je naglasio da su Srbi kao narod pretekli Jasenovac i „Oluju“ i da su ustali, o čemu, kako kaže, svjedoči i ovoliki broj ljudi koji su se u Novom Sadu okupili u slavu mučenika iz „Oluje“, kako bi pokazali da ih nikada neće zaboraviti.

Srbija, kaže, zna da pamti i da se sjeća, da poštuje tuđe žrtve, ali umije i da čuva sjećanje na svoje žrtve.

– Nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka, Srbina, koji je proteran, koji je izgubio svoju zemlju, svoju kuću svoju decu i svoje roditelje – poručio je predsednik Srbije.