Vučić: Njemačka ubjedljivo najangažovanija po pitanju rezolucije o Srebrenici

6
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsjednik Aleksandar Vučić nastavio je u Njujorku razgovore sa zvaničnicima UN i zemalja članica u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici, te istakao da mu je predsjedavajući Generalnoj skupštini Denis Frensis prenio da je Njemačka ubjedljivo najangažovanija po pitanju usvajanja ovog dokumenta.

Vučić je na „Instagramu“ objavio da sponzori ove rezolucije ne žele bilo kakvo odgađanje glasanja.

– Jasno je da su nam ostale samo posljednje pripreme da se borimo za čast i obraz Srbije. Nikoga od predlagača nije briga ni za Dejtonski sporazum koji gaze, nije ih briga ni za stabilnost u našem regionu, jedino što žele je kolektivna kazna za srpski narod. Poruku smo razumeli i borićemo se do kraja – naglasio je Vučić.

Na sastanku sa stalnim predstavnikom Meksika pri UN Hektorom Vaskonselosom, Vučić je informisao ovu državu o činjenicama i poziciji Srbije povodom nametanja nacrta rezolucije o Srebrenici na dnevni red Generalne skupštine UN, kao i o nesagledivim posljedicama kršenja procedura i osnovnih postulata na kojima se zasnivaju UN.

– Ukazao sam i na suštinske probleme i štetu koju će glasanje, iznuđeno na ovakav način, ostaviti kada je reč o poverenju i jedinstvu naroda i zemlja u svetu, a na prvom mestu na stabilnost i suživot ljudi na Zapadnom Balkanu – naveo je Vučić na „Instagramu“.

On je dodao da je ponovio je da će Srbija iskoristiti svako političko i diplomatsko sredstvo, kao i svoj ugled u UN, kako bi se suprotstavila pritiscima, ucjenama i besmislenim optužbama i sačuvala svoj obraz, ali i kredibilitet UN.

Vučić se u razgovoru sa podsekretarom UN i specijalnom savjetnicom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu ukazao na opasan i ozbiljan revizionizam načela koja su ugrađena u same temelje UN.

– Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovečanstvo, nažalost, svedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji – naveo je Vučić.

Vučić je izrazio zabrinutost da bi usvajanje te rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem UN, založe da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje.