Vučić: O jadu ćemo zabaviti velike sile zbog rezolucije o Srebrenici

18
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će malena Srbija o jadu da zabavi sve velike sile koje će da donesu akt kojim hoće da je kazne, te da će se boriti do posljednjeg trenutka za svaki glas protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Vučić je, nakon sastnaka državnog vrha Srbije i Republike Srpske, rekao na konferenciji za novinare da Srpska nije dio UN i da u BiH ne uvažavaju kada ona ima drugačiji stav.

On je istakao da će Srbija sama političkim nevojnim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama od Turske do Njemačke, s tim da zna da su joj šanse minimalne, ali će se boriti do posljednjeg trenutka za svaki glas u Generalnoj skupštini UN i da je to predsjednik Srpske Milorad Dodik tražio.

– A onda se vi pravdajte kako ste doneli odluku sa 65 glasa „za“. Sračunajte im sve ove zemlje, evropske, one što kontrolišu u Okeaniji, one što kontrolišu na severnoameričkom kontinentu i deo islamskih zemalja. Deo svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom svojim diktatima – rekao je Vučić.

On je zapitao šta će raditi kada dobiju svega 10, 15 ili 20 glasova više od onih koji su protiv, a jedini protivnik im je mala Srbija.

– Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više – rekao je Vučić.

On je upitao sve iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori rezolucije o Srebrenici NATO zemlje plus Ruanda, odnosno 17 zemalja, među kojima su velike sile Njemačka, Velika Britanija, Amerika, Francuska i Turska.

– Valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju da ne bismo smeli da pričamo o Jasenovcu, Jadovnu, Prebilovcima i svim ostalim srpskim stratištima – rekao je Vučić.

On je upitao sve njih zašto baš sada obilježavaju 29 godina Srebrenice i zašto nisu čekali 30 godina?

– To je zato jer će iduće godine da imaju manje vlada koje bi to podržale nego danas – rekao je Vučić.

To je, dodao je Vučić, zato što globalni jug dobija sve više prostora u svijetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali.

Drugo pitanje koje je Vučić postavio je da li će ova rezolucija da dodatno podijeli narode i zemlje u svijetu ili da li stvarno misle da će to da bude usvojeno jednoglasno?

On je rekao da Nijemci nisu proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima u Drugom svjetskom ratu.

Vučić je upitao zemlje NATO-a šta to rade u regionu i šta je smisao?

– Da prvo Srbima u BiH kažete, ne, mi nećemo sa vama, vi ste genocidni narod, a da vašim komšijama u Srbiji kažete, e, ne interesuje nas taj deo autoputa i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dve trake. Ili ćete reći, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti. Stvarno – rekao je Vučić.