Vučić razgovarao sa Dodikom, patrijarhom Porfirijem i članovima Sinoda

21
Foto: vucic.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija i članove Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve koje je, između ostalog, informisao o situaciji u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i međunarodnoj poziciji Srbije.

– Informisao sam Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija, članove Svetog sinoda i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o toku razgovora koji se pod okriljem EU vode o Kosovu i Metohiji, situaciji u srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji – napisao je Vučić na Instagramu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je sagovornike sa situacijom u BiH, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, kao i svim teškoćama sa kojima se srpski narod suočava zapadno od Drine.

Patrijarh Porfirije i članovi Sinoda ukazali su na neophodnost postojanja nacionalnog jedinstva i očuvanja vitalnih interesa srpskog naroda u cjelini. U skladu sa tim, izrazili su zabrinutost za poziciju vjeronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsjednika Srbije kako bi pozicija države po tom pitanju bila promijenjena.

Istovremeno, predstavnici SPC tražili su od predsjednika Vučića da bude posvećen zaštiti tradicionalnih normi srpskog društva, posebno očuvanju i negovanju najviših porodičnih vrijednosti, kao temelja na kojem počiva cjelokupna zajednica.

Na kraju, članovi Svetog sinoda SPC zatražili su od predsjednika Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da istraju u vođenju samostalne i nezavisne spoljne politike.