Vučić razgovarao sa Makronom

12
Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata bio je dijalog Beograda i Prištine.

Poslije sastanka dveju delegacija, usledila je radna večera, koju je Makron organizovao u čast predsjednika Vučića.

Prethodno, Vučić i Makron razgovarali su u četiri oka u Jelisejskoj palati, gdje je šef francuske države predsjednika Srbije dočekao uz postrojenu Gardu.

Predsjednik Vučić će sutra učestvovati na video-samitu posvećenom kosovskom pitanju koji je Makron organizovao zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na samitu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Vučić je poručio, uoči sastanka sa Makronom, da niko ne može na silu preuzeti vlast u Srbiji, navodeći da ga ne interesuju kakvu vladu neko hoće, jer je narod na izborima izabrao kakvu vladu želi.

Mene da uplaše i slome neće nikada, da mi je glava na panju, neće me slomiti, rekao je Vučić i poručio opoziciji da može da ga ubije ili pobedi na izborima.

– Upadnu u Skupštinu – i šta onda? U Predsjedništvo – i šta onda, da opljačkaju, u Vladu? Ja sam taj koji bira sljedećeg mandatara. Realno objektivno mogu da urade je da me ubiju i tad mora sve – rekao je Vučić u Parizu za TV Pink. Mene ne zanimaju savjeti kakvu vi vladu hoćete – rekao je Vučić, narod je rekao kakvu vladu hoće i ja odgovaran narodu, a ne tajkunima koji su tako opljačkali zemlju.

Svim ljudima normalnim, koji su protiv nasilja i divljanja, želim da kažem da moramo biti uzdržani, da ne pokažemo nervozu i da ne idemo na skupove da se ne bismo zarazili, poručio je Vučić.

On je ocijenio kako je jedna od mogućih opcija i da su demonstranti slikom iz Beograda željeli da otežaju poziciju Srbije uoči razgovora sa Prištinom.

Vučić je ponovio svoju raniju ocjenu da skupovi u Beogradu nemaju veze sa merama protiv virusa korona, već se radi o želji da se neki „dočepaju vlasti bez izbora“.

Poručio je da će odgovarati svi koji čine nasilje, ponavljajući da ni Hortijevi fašisti nisu palili zgradu Gradske kuće u Novom Sadu.