Vučić: Razgovori u Briselu neuspješno završeni

7
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Razgovori Beograda i Prištine danas su u Briselu neuspješno završeni, jer predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni prijedlog EU na putu ka normalizaciji odnosa, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Svako ima svoje predloge, a Srbija je na kraju prihvatila kompromisni predlog EU, dok Kurti to nije želeo pa je time sastanak okončan. Što se tiče samog toka bilo je ne mnogo prijatnih, već dosta neprijatnih stvari – rekao je Vučić novinarima nakon završenog dijaloga, pod pokroviteljstvom EU.

Govoreći o prijedlogu EU, Vučić je rekao da je on podrazumijevao da se najprije razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), da se vidi ima li tog kredibilnog procesa ili nema.

– Ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paraleleno sa tim, mi bismo krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila – naveo je Vučić.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o situaciji na sjeveru Kosova i Metohije, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje Srba u pritvoru.

– Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak, osim što verujem da će na takozvani „beli papir“ koji je dobijen od EU, Aljbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je izrazio nadu da će u budućnosti moći da se pronađe neko rješenje, te dodao da najveći interes i srpskog i albanskog naroda mora da bude očuvanje mira.

Govoreći o nelegitimnim gradonačelnicima u srpskim opštinama na sjeveru Kosova, Vučić je rekao da su se svi saglasili da je najbolje da se ide na ostavke.

– To je namerno napravljeno da bi se izborni proces odugovlačio. Kurti se neće odvojiti od svoja dva gradonačelnika. Ja sam rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima, da se vidi kako da doprinesemo deeskalaciji – naveo je Vučić.

On je rekao da je zabrinut, ali da nije nezadovoljan i da je Srbija prihvatila da pristupa kompromisnim rješenjima, ali da je još zabrinutiji za poziciju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

– Oni znaju da prvo mora da ide srpska zajednica, asocijacija srpskih opština – rekao je Vučić i dodao da od Kurtija nikad ne dobije pozitivan odgovor kada ga pita hoće li da formira ZSO.

Vučić je rekao da nema ništa od toga da srpske opštine na Kosovu i Metohiji budu dio zajednice albanskih opština.

U Briselu je održan trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima EU u okviru nove runde dijaloga.

Sastanku su, osim Vučića i Kurtija, prisustvovali visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Prethodno su održani bilateralni sastanci Borelja i Lajčaka sa delegacijom Beograda koju je predvodio Vučić, a potom i odvojeni sastanak sa delegacijom Prištine.