Vučić se sastao sa Putinom u Sočiju

5
Foto: kremlin.ru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sočiju sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

„Svaki susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je od izuzetnog značaja za našu zemlju“, napisao je Vučić na svom „Instagramu“ uz video-snimak dočeka.

Na snimku se vidi kako Putin dočekuje Vučića na ulaznoj verandi rezidencije u Sočiju i kako se grle i rukuju.

Foto: kremlin.ru

Ruski predsjednik visoko ocijenio vojnu saradnju sa Beogradom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem visoko ocijenio vojnu saradnju dvije zemlje, podsjetivši da se redovno održavaju zajedničke vojne vježbe i da se razvija saradnja nadležnih ministarstava.

– I to je, bez sumnje, od koristi za dvije zemlje – rekao je Putin na početku susreta sa Vučićem u rezidenciji u Sočiju.

Ruski predsjednik je ocijenio da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju bez obzira na pandemiju virusa korona, kao i da je ove godine obim robne razmjene porastao za više od 20 odsto, što znači da će raniji pad biti prevaziđen i da će čak biti ostvaren i rast, prenosi „Sputnjik“.

– Bez obzira na probleme povezane sa pandemijom virusa korona naši odnosi su se održavali i ne samo to, rasli su na svim nivoima i u svim pravcima. A to se prije svega tiče ekonomije – rekao je Putin.

Prema Putinovim riječima, saradnja dvije zemlje u borbi protiv virusa korona se razvija pozitivno.

– Drago mi je da konstatujem da, ne samo da smo ostvarili isporuku vakcine „sputnjik ve“, nego je organizovana i proizvodnja u Beogradu, što je izuzetno važno za Srbiju i za okolne zemlje u koje možete da izvozite. To je izuzetno pozitivan momenat naše saradnje koji takođe govori o uzajamnom povjerenju i dubokoj saradnji – istakao je Putin.

On je poželio Vučiću uspjeh na izborima na proljeće i zahvalio mu za pažnju koju lično pridaje razvoju rusko-srpskih odnosa.

– Nadam se da će s tim u vezi birači u Srbiji takođe dati takvu ocjenu. Želim Vam uspjeh na izborima – rekao je Putin.

Foto: kremlin.ru

Vučić je rekao da su odnosi dvije države na najvišem nivou u istoriji i da se razvijaju u svim oblastima, te zahvalio Putinu za podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Srbije.

– Kao što znate, mi smo strateški partneri i Srbija to smatra svojom privilegijom – istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija čeka da ruski predsjednik posjeti Hram Svetog Save u Beogradu.

– U prošlosti smo mnogo toga uradili zajedno i mi vas očekujemo u Hramu Svetog Save u Beogradu u kojem smo radove izveli zajedno – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je Putinu izrazio saučešće povodom današnje tragedije u rudniku u Kuzbasu u kojoj je poginulo 11 rudara.

Vučić je poklonio ruskom predsjedniku srebrnu činiju i komplet knjiga.

Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rješenje za gas

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rješenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa.

– Mislim da ćemo se dogovoriti, povjerićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo rješenje koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere – rekao je Putin na početku sastanka sa Vučićem u rezidenciji u Sočiju.

Putin je dodao da se u decembru očekuje posjeta premijera Srbije Ane Brnabić Rusiji, prenio je „Sputnjik“.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u čitavoj istoriji odnosa.