Vučić: Srbija stradala jer je željela da bude slobodna i slobodarska

20
Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Somboru, na državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da je prije 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo, a Srbija stradala samo zato što je željela da bude slobodna i slobodarska.

U obraćanju na državnoj ceremoniji u Somboru Vučić je poručio da od tada više ništa što se u svijetu događa ne može da bude gore od onoga što je učinjeno Srbiji – maloj zemlji koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoja na svome.

– Srušili su stari i stvorili novi poredak u kome se oni pitaju za sve, a neposlušni moraju da budu kažnjeni. Uspeli su da razore mnogo veće zemlje, od Sovjetskog Saveza, nastavili sa Jugoslavijom, a onda je došlo na red da ta neposlušna Srbija koja nije htela da prihvati diktate konačno strada i dobije ono što zaslužuje. Rekli su „mi idemo da pobedimo te Srbe varvare, da ne počine genocid“ – rekao je Vučić.

On je ukazao da srpska vojska nikada nije kročila ni pedalj na neku drugu zemlju, kao i da je 19 zemalja bez saglasnost Savjeta bezbjednosti UN napalo jednu malu slobodnu i slobodarsku Srbiji u namjeri da ih nauči pameti jednom zauvijek, te podsjetio da su tokom bombardovanja ubili 79 djece, te 2.500 ljudi, uključujući civile i policajace na svojoj teritoriji.

Predsjednik Vučić poručio je da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, da sačuva svoju djecu, a da nikada neće dati svoju zemlju na tacni i opravdanje onima koji su je napali 1999. godine.

On je postavio pitanje moćnicima 19 zemalja odakle im pravo da ubijaju srpsku djecu, policajce i vojnike koji su je branili, poručivši da prva žrtva agresije zastavnik Radovan Medić nije išao u Masačusets, ni u Anadoliju, nego je branio svoju zemlju koju su oni napali.

Vučić je rekao da su oni koji su napali Srbiju to opravdali tvrdnjom da su krenuli na Varvare (Srbe) da spriječe genocid, a da je to bila laž jer nikakvog genocida nije bilo po definiciji međunarodnog prava, koje su oni u stvari pregazili u slučaju Kosmeta.

– Istinito je da je u genocidu kao krivičnom delu najvažnije postojanje namere da uništite neku etničku grupu, narod, versku grupu, a nikada niko nije ni pokušao da proveri da li je nešto slično postojalo. Izmislili su sve. Kako možete da sprečavate pokušaj genocida, ili ga je bilo ili nije – rekao je Vučić.

On je naglasio da nikada niko nije rekao da je bilo genocida, osim albanskih poslušnika koji na tome misle da grade svoju karijeru.

– Lagali ste, niste sprečavali nikakvu humanitarnu katastrofu. Naoružavali ste otpadnike, a kada ste videli da za to ne možete dobiti formalno pravno opravdanje i pristanak Saveta bezbednosti UN, onda ste rekli – „što će nam pravo, što će nam pravda, mi smo jedini na svijetu, skupiće sa nas 19 najačih, najmoćnijih, napašćemo slobodarsku Srbiju i naučićemo je pameti jednom zauvek“ – rekao je on.

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Predsjednik Vučić se zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, sa kojim je zajedno krenuo u obilježavanje svih značajnih godišnjica u istoriji srpskog naroda, Srbima sa Kkosova koji su došli na obilježavanje, građanima koji su se u nikada većem broju sakupili večeras u Somboru, ali i onim Srbima koji su došli da podrže skup iz Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

On je rekao da je vrijeme pred srpskim narodom teško, a da u vremenima kada Hag hoće da hapsi predsjednika jedne od najvećih zemalja svijeta (Vladimira Putina) misle da je prilika da im Srbija „izda recept za opravdanje za ono što su učinili prije 19 godina“.

– Naše je da se jedinstveno borimo, čuvamo Ustav Srbije, da imamo više dece – rekao je on.

Predsjednik Vučić je rekao da u 20. vijeku nema nijedne srpske porodice da nije izgubila roditelja, dijete, kao i da je na Srbiji da sačuva mir, ono što je njeno, ne tražeći pri tom ništa tuđe.

– Ljutite se na nas koliko hoćete danima, nedeljama, govorite da sam čovek prošlosti, a da ste vi ljudi budućnosti. Lepo ste se dogovorili. Lepo vam je društvo. Nego, kako to da još ne slomiste mali narod koji je još nepokoren i koji nikada nećete pokoriti. Kako to da taj mali i nepokoreni narod ne vidi da je bio kriv što ste mu ubili Milicu Rakić i Radovana Medića – upitao je on.

Vučić je poručio da hoće mir, neće nikakve sukobe sa NATO, ni sa bilo kim, ali će čuvati svoju zemlju.

– Kada vam kažemo šta su crvene linije onda nemojte sa tim da se igrate i nemojte dalje da pritiskate. U suprotnom dobićete odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije – ne damo Srbiju i nikada je nikome nećemo dati. Ne damo vam našu decu i nikada ih nećemo zaboraviti. Živeće naš narod. Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska – rekao je Vučić.

Obraćanjem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i izvođenjem pjesme „Vostani Srbijo“ završeno je obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Državnoj ceremoniji obilježavanja prisustvovali su i predsjednici vlada Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković, predsjednici parlamenata Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Iz Republike Srpske prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Sombor je bio jedan od prvih gradova gdje su pale bombe i izgubljeni ljudski životi.