Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

7
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsjednik Miloš Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije – on je pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao o Kosovu nikada neće zaboraviti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. Potpisana deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju „Češkog doma“.

Predsjednik Aleksandar Vučić svečano je dočekao ispred Palate Srbija predsjednika Češke Miloša Zemana, uz intoniranje himni dvije zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Potpisana je i zajednička deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju „Češkog doma“.

– Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsjednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana, Zeman je pokazao hrabrost kakvu niko nije, istakao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija i Češka imaju iskreno prijateljstvo, odnosi dveju država su napredovali, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmjena u posljednjih 10 godina.

Trgovinska razmena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle, a očekujem da pređemo dvije milijarde ove godine, rekao je Vučić.

– Dvije zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata, ulaganja u namensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu „Češku kuću“. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima – rekao je Vučić.

– Predsjednik Zeman i ja osuđujemo upad Rusije u Ukrajinu, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini, Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama – podvukao je Vučić.

– Učinili ste veliku čast što ste danas u Beogradu i nadamo se da i u nekom drugom kapacitetu dođete ovdje u svoju zemlju, uvijek ćete biti poštovani i voljeni, imao sam privilegiju da razgovaramo i da vas nazovem prijateljem – istakao je Vučić.