Vučić: U Republici Srpskoj je lako nositi trobojku zahvaljujući onima koji su je stvorili i odbranili

2
Foto: SRNA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu da je ponosan na praznik koji Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju i poručio da srpsku zastavu u Srpskoj danas lako i s ponosom nose zahvaljujući onima koji su je stvorili, štitili, čuvali i odbranili.

– Hvala vam što volite Srbiju, volite i ljubite našu srpsku trobojku i što nikome nikada nećemo dozvoliti da slome srpski duh i srpsko jedinstvo – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbi, gdje god da žive, imaju jednu jedinu nacionalnu zastavu i da se ne stide svoga roda.

On je napomenuo da su Srbija i Srpska donijele odluku o zajedničkom obilježavanju s obzirom da su se Srbi u prošlosti lako razjedinjavali, te da nije slučajno ono što govori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik da se u susjednim zemljama kaže „bosanski Srbin“, „hrvatski Srbin“, „crnogorski Srbin“, a da nikada nije postojao „srpski Hrvat“, Bošnjak, Slovenac, Crnogorac.

Vučić je ocijenio da su Dodik i Srpska pojedinima krivi šta god da urade.

– Šta je to što Dodik i Republika Srpska mogu da urade, a da ne kažete da su krivi osim da kažu – Republika Srpska više ne postoji? Kažite mi tu rečenicu koju oni mogu da izgovore, a da ne budu jedini krivci. Nema te rečenice, uvek će samo oni biti krivci – poručio je Vučić.

Foto: SRNA

On je istakao da će mnogi u svijetu Srbe uvijek posmatrati kao remetilački faktor zato što žele da budu slobodni i sami odlučuju o svojoj sudbini.

– Makar bili jedino ostrvo slobode u Evropi koja znači da sami donosimo odluke, čuvamo svoje nebo, branimo svoju zemlju i sami štitimo svoj narod. Neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji – rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da Srbi u Crnoj Gori posmatraju kao remetilački faktor za formiranje Vlade, iako ih ima 30 odsto.

– U Crnoj Gori ne dozvoljavaju Srbima da budu u vlasti, zato što nisu dovoljno uverljivi u zaklinjanje da će se boriti protiv mrskog Beograda i još omraženije im Moskve, da i dalje ne vole Kosovo i Metohiju i ne smatraju Kosovo i Metohiju delom Srbije – rekao je Vučić.

On je pozvao sve građane Srbije koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici kojeg god hoće naroda, ali da ne oduzimaju pravo srpskom narodu da se zovu Srbima.

Foto: SRNA

Vučić je primijetio da Albanci sa 23 odsto učešća imaju sva prava u Sjevernoj Makedoniji, a da Srbi ne smiju ni da pitaju da imaju slična prava iako ih je procenutalno više u Crnoj Gori.

Predsjednik Srbije zahvalio je srpskom narodu koji pronosi srpsku trobojku gdje je nije lako nositi, na Kosovu i Metohiji, gdje trpe teror Aljbina Kurtija i njegovih pomagača, i u Crnoj Gori, ali i srpskom narodu u Republici Srpskoj.

– Veliko hvala našem narodu u Republici Srpskoj gde je danas lako i s ponosom nose zahvaljujući onima koji su stvorili, a zatim štitili, čuvali i odbranili Republiku Srpsku – poručio je Vučić.

On je istakao da Srbi u Srbiji moraju da štite i brane svoju otadžbinu i poručio onima koji svakog dana traže da se Srbi odreknu Kosova i Metohije da nema te cijene koji Srbi neće platiti da sačuvaju svoju slobodu, ime i prezime i trobojku.

Vučić je napomenuo da je najveća čast i ponos u svakom ratu bilo čuvati srpsku zastavu i dodao da je srećan što danas svi zajedno pjevaju „Veseli se srpski rode“.

– Dosta smo mi Srbi davali svima drugima i ispaštali zbog drugih, vreme je da se mi povezujemo i nisu granice te koje mogu da nam oduzmu ni jezik, ni zastavu, ni pismo, ni pripadnost srpskom rodu. Živela Srbija, živela Srpska – rekao je Vučić.

Svečanošću u hali „Čair“ u Nišu, kojem su prisustvovala rukovodstva Srbije i Republike Srpske, završeno je obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.