Vučić uručio najviši orden Orbanu

10
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu uručio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Vučić je u obraćanju nakon svečanosti nazvao Orbana velikim prijateljem, rekavši da mu je velika čast i zadovoljstvo što je u prilici da ga odlikuje ovim ordenom, najvišim koji Srbija ima i koji dodjeljuje predsjednik Srbije.

On je rekao da orden dodjeljuje velikom, iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske i saradnje koja je dostigla najveći stadijum, bez presedana u modernoj istoriji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je zahvalio mađarskom premijeru i za podršku koju otvoreno i u svakoj prilici pruža Srbiji, kako na evropskom putu, zalažući se za skorije čanstvo Srbije u EU, tako i u važnim regionalnim pitanjima.

– Budite uvereni da građani Srbije cene istinski takve prijatelje i komšije. Pravi prijatelji podržavaju jedni druge u teškim trenucima, a vi ste smogli snage da to činite i zato budite uvjereni da će Mađarska moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije – rekao je Vučić.

On je istakao obavezu da se čuva srpsko-mađarsko prijateljstvo i jačaju strateški odnosi dvije zemlje.

– Hvala što ste u ovim teškim mesecima smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju zimu i budućnost za naše građane. Nadamo se da će ovaj orden, najviše priznanje Srbije, uvek biti i podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje, a nismo od Sibinjanin Janka, imali većeg od vas – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zahvalivši za odlikovanje, Orban je istakao da razumije da je dobio orden ne samo za to šta je učinio, nego za ono što će od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva.

On je podsjetio na pismo mađarskog grofa Ištvana Sečenjija srpskom knezu Milošu Obrenoviću (koji je dizao bunu protiv Turaka), da su interesi Srbije i Mađarske toliko povezani htjeli ili ne, da moraju biti prijatelji.

– Mađarska sa Srbijom mora biti prijatelj. Mađari i Srbi treba zajednički da odbrane južna vrata Evorpe. To je i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske, pošto se migracije ponovo pojavljuju – rekao je Orban.

On je istakao da istorija, geografija i viševjekovno prijateljstvo vezuju Srbiju i Mađarsku.

– Hvala što ste smatrali da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije – dodao je Orban.