Vučić: Uskoro srpska rezolucija u američkom Kongresu

22
Foto: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u narednih mjesec i po dana srpsku rezoluciju u američkom Kongresu i odbacio navode iz pisma nekoliko američkih kongresmena, bošnjačkih i albanskih lobista, da je Srbija destabilizujući faktor na Balkanu.

Vučić je istakao da će više kongresmena u SAD uskoro potpisima podržati „srpsku rezoluciju“ nego što ih je potpisalo pismo američkom predsjedniku, te ukazao da to neće biti konresmeni samo iz jedne stranke.

On je podsjetio da je to pismo potpisalo pet-šest kongresmena samo iz Demokratske stranke u SAD, a da će već u narednih mjesec i po dana biti prilike da se vidi koliki će broj kongresmena da potpiše „srpsku rezoluciju“.

– Mnogo veći broj do toga, da se vidi koliko prijatelja Srbija ima u američkom kongresu – rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da Srbija mora da podrži pravo srpskog naroda da bude svoj na svome, da ima pravo da koristi svoje pismo, jezik, ide u svoje crkve, ispovijeda svoju vjeru.

– Ako hoćete da se Srbija odrekne svoga naroda svuda i time postane „stabilizujući“ faktor, ja to neću. Kao predsednik Srbije biću uz naš narod, ne kršeći prava nijedne zemlje, ne mešajući se unutrašnja pitanja drugih zemalja od Crne Gore do BiH – rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija apsolutno stabilizujući faktoru u regionu i da je to svojim izjavama potvrdio i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

U vezi sa informacijama da američki predsjednik Džozef Bajden na Samit demokratije nije pozvao Srbiju, niti samoproglašeno Kosovo, Vučić je rekao da nisu pozvani ni Rusija, Kina, Mađarska, Poljska, BiH….

Govoreći o traganju za nestalim krajiškim Srbima iz Hrvatske tokom rata, Vučić je rekao da se radi na tome i da postoji nekoliko lokacija za koje Srbija zna, te da će sa Hrvatskom nastaviti da radi na pronalaženju nestalih lica.

– Nešto je više nestalih Srba, nego nestalih Hrvata, i to je nešto o čemu se uporno ćuti u hrvatskoj javnosti, jer oni ne žele da kažu da su to sve njihovi državljani, iako je reč o Srbima koji nisu želeli da žive u nezavisnoj državi Hrvatskoj – rekao je Vučić.

Povodom sinhronizovanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i na Republiku Srpsku, Vučić smatra da je cilj potpuni slom Srbije.

Komentarišući informaciju da je Crna Gora skinula sa liste o zabrani ulaska u zemlju ime njegovog sina Danila, Vučić je pojasnio da je njegovom sinu bio zabranjen ulazak bez ikakvog razloga, kao i Dušanu Saviću i nekim drugim licima iz sfere kulture i umjetnosti.

– Moguće da su to uradili zato što je dva puta prisustvovao litijama u Crnoj Gori, a moguće da je neko mislio da je to najbolji način da pokažu kako da se odnose prema predsedniku Srbije – rekao je Vučić.

Za izjave crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o navodnom „velikosrpskom nacionalizmu“, a premijera samozvanog Kosova Aljbina Kurtija da Srbija sprema treći balkanski rat, Vučić je rekao da postoji tajkunsko-mafijaški-kriminalni savez na Balkanu koji „mora“ da sruši Srbiju.