Vučiću zabranjena posjeta Jasenovcu

17
Foto: European Union

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da danas privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, piše Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi.

Vučić je, prema izvorima hrvatskog lista, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu.

Kako list tvrdi, namjera je bila da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice „Oluje“.

Kako prenosi Jutarnji list, bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, predsjednik Srbije je želio da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i dođe oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Kako list navodi, predsednik Srbije nije poštovao nijedan protokol, i pošto je namjera, kako se tvrdi, bila provokacija, dolazak mu neće biti dozvoljen.

Vučić: Samo vi radite svoj posao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas objavom na Instagramu na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posjetu logoru Jasenovac.

Vučić je objavio fotografiju Jasenovca, uz poruku: „Samo vi radite svoj posao! Živjeće srpski narod i nikada neće zaboraviti“.

Brnabić: Antievopska i anticivilizacijska odluka

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi cvijeće u Jasenovcu antievropska i anticivilizcijska odluka Zagreba i najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Brnabićeva je navela da je zabrana privatne posjete mjestu na kojem je ustaški režim ubio na stotine hiljada Srba i gdje je bio logor za djecu, i više od prvorazrednog skandala.

– To je kao da predsjedniku Izraela zabranite da posjeti Aušvic – rekla je Brnabićeva i ukazala da je decenijama u Hrvatskoj na sceni relativizacija strašnog zločina koji se desio u Jasenovcu.

Brnabićeva je rekla da je Vučić i ranije želio da posjeti Jasenovac, ali da je bio zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži, što je i učinio.

– Zanima me da li je predsjedniku Srbije zabranjena posjeta Hrvatskoj ili samo Jasenovcu, što bi bio nepojmljiv presedan, antipravna, antievropska, anticivilizacijska odluka, brutalna zabrana slobode kretanja, a da ne pričam o uvredi srpskih žrtava Nezavisne Države Hrvatske – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da, kao aktuelni premijer Srbije, razmišlja o mjerama reciprociteta, te najavila da će se o tome konsultovati.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njenim riječima, ovo nije poniženje, već pokazatelj odnosa Hrvatske prema Srbima danas, svim žrtvama Jasenovca i ustaškom režimu u NDH.

– Ovo nije poniženje za Srbiju. Ovo je poniženje za Hrvatsku. Srbija nema čega da se stidi. Pokazali su kakva je Hrvatska danas. Ovo je ogledalo Hrvatske – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da u cijelom odnosu predsjednika Srbije prema Jasenovcu ima dosta ličnog, jer je Vučić unuk čovjeka koga su ubile ustaše.

Brnabićeva kaže da će Vučić sada najaviti službenu posjetu Hrvatskoj, pa će vidjeti kako će evropski Zagreb odreagovati.

Ona je ocijenila da je strašan navod zagrebačkog Jutarnjeg lista koji je objavio informaciju da Vučić može ići u Gradinu i u Republiku Srpsku, ali ne i u Hrvatsku.

Grlić Radman: Neprihvatljiva provokacija Vučića, nije ovo odlazak na more

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je vlada u Zagrebu „neslužbenim kanalima“ saznala da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira da posjeti Jasenovac, bez ikakve službene komunikacije i dipolomatske procedure. Zbog toga je ambasadi Srbije u petak uručena i protestna nota, kazao je šef hrvatske diplomatije.

– Prema nezvaničnim informacijama saznali smo da bi predsjednik Srbije, uz prethodnu posjetu Donjoj Gradini, posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji, i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskoj ambasadi – rekao je Grlić Radman na vanrednoj konferenciji za novinare povodom zabrane Vučićeve privatne posjete Jasenovcu.

– Podsjećamo da prilikom svake posjete stranih zvaničnika, vrijeme, prilika i plan posjete treba da budu dio dogovara dvije strane. Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta – dodao je Grlić Radman.

– Smatramo ovo provokacijom. Žrtve ovde nisu cilj, nego sredstvo. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade – rekao je Grlić Radman.

– Gospodine, ovo nije odlazak na more – poručio je Vučiću hrvatski ministar i podsjetio da je predsjednik države štićena osoba, i da takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti.

– Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovde izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica – odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Vulinove izjave su skandalozne i povratak u prošlost

Grlić Radman je nazvao skandaloznom izjavu Aleksandra Vulina da će „od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole“.

Hrvatska je, kako je naglasio, tolerantno društvo, ali je u ovom slučaju prekršena procedura.

– Ne može se reći da je nekakva privatna posjeta spomen području Jasenovcu, Pakracu… To je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune prije 30 godina, ovdje treba da se okrenemo prema budućnosti. Ono što gospodin Vulin izjavljuje to nije, to je vraćanje u prošlost – rekao je.

Selaković: Grlić Radman govori o stvarima koje nisu tačne

Konferencija za novinare hrvatskog šefa diplomatije navela je njegovog srpskog kolegu Nikolu Selakovića da se danas po drugi put obrati javnosti i poruči da je Grlić Radman „govorio o stvarima koje najblaže rečeno nisu tačne“.

– Čuli smo da namjera Vučića da ode na mjesto fabrike smrti 1941-1945, gdje su u nacističkoj NDH stotine hiljada srpskih žena, djece staraca, mladića… ostalo bez života na najbrutalniji mogući – nije shvaćena kao iskrena i ne kao odavanje pijeteta, već da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba prije formiranja vlade – rekao je Selaković, a prenosi RTS.

Selaković je rekao da predstavnici i potomci žrtava, bez obzira da li su Srbi, Jevreji, Romi, ne žele da prisustvuju manifestaciji iza koje stoji hrvatska država, jer ne vide iskrenost u tome.

– I sada će oni da drže lekciju iz iskrenosti – poručio je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić