Vukanović: Alija Izetbegović najodgovorniji za žrtvovanje Srebrenice

19
Foto: SRNA

Poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović smatra da je Alija Izetbegović najodgovorniji za svjesno žrtvovanje Bošnjaka u Srebrenici, o čemu je ranije svjedočio Hakija Meholjić.

– U Srebrenici se desio težak zločin i to je velika mrlja koja će stajati na našem obrazum, ali to ne daje nikom za pravo da Srbe neko proglasi genocidnim, jer su Srbi najveći stradalnici u Prvom i Drugom svjetskom ratu – rekao je Vukanović.

Tokom skupštinske rasprave o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine Vukanović je istakao da su nad Srbima počinjeni masovni zločini u proteklom ratu za koje još niko nije odgovarao.

On je dodao da je krajnje licemjerno da Nijemci predlažu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koji su počinili teške ratne zločine nad Srbima u istoriji.

Poslanik Socijalističke partije Petko Rankić mišljenja je da se u Srebrenici dogodio ratni zločin, ali ne i genocid, koji neko želi da pripiše srpskom narodu.

Rankić je ukazao na teške zločine koji su počinjeni nad Srbima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, za koje još niko nije odgovarao pred domaćim sudovima i Haškim tribunalom.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 -1995. godine.