Vukosavlje: Obilježeno 27 godina postojanja, ministru Pašaliću opštinsko priznanje

17
Foto: Staša Košarac/Twitter

Vukosavlje je danas obilježilo Dan opštine i 27 godina od kako je ova opština osnivana u Republici Srpskoj, te su tim povodom dodijeljena opštinska priznanja, a najviše – plaketa pripala je ministru oljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i posthumno Luki Mlinareviću.

Pašaliću je plaketa dodijeljena za pomoć u odbrani opštine od poplava 2018. godine, a Mlinareviću posthumno za humanitarni rad u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, čiji je bio dugogodišnji sekretar.

Plaketu je u ime ministra primio njegov pomoćnik Goran Bursać koji je istakao da je ovo ministarstvo u Vukosavlju najviše intervenisalo u zaštiti od poplava 2018. godine kada je opština spasena od velike štete.

– Ministarstvo podržava rad Opštinske uprave, posebno poljoprivrednike koji znaju koliko i šta mogu očekivati od Vlade i resornog ministarstva u okviru Programa podsticaja za projekte u poljoprivredi – istakao je Bursać.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će ovo ministarstvo u domenu svojih nadležnosti, koordinirajući rad sa entitetskim ministarstvima i kontaktima sa međunarodnim finansijskim organizacijama u BiH, ovu opštinu mapirati kao lokalnu sredinu u kojoj se može investirati.

On je dodao da će ukazati i da gdje postoji spremnost lokalne administracije da bude partner potencijalnim ulagačima.

Opštinska priznanja, zahvalnice i novčane nagrade uručio je načelnik opštine Borisav Rakić koji je na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta istakao značaj toga što su poslovni partneri iz Austrije i Njemačke prepoznali Vukosavlje kao prosperitetnu opštinu koja će sa planiranom izgradnjom auto-puta na Koridoru „Pet ce“ postati mnogo interesantnija za privrednike iz EU.

On je napomenuo da je, uprkos epidemiji, u ovoj opštini posao dobilo novih 50 radnika u dva proizvodna pogona, koja kompletnu proizvodnju plasiraju na evropsko tržište.

Rakić je podsjetio da je od prošle godine u svakoj mjesnoj zajednici realizovan po najmanje jedan infrastrukturni projekat, a da je najvažniji izgradnja zgrade lokalne uprave koja će u narednih 20 dana biti useljena, u koju je do sada uloženo oko 1.000.000 KM sredstava Vlade Republike Srpske, Srbije i vlastitih sredstava.

Prema njegovim riječima, Vukosavlje je jedina opština u Republici Srpskoj i BiH koja u lokalnom parlamentu nema opoziciju, što olakšava donošenje odluka u interesu svih građana bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Mara Milošević, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić, načelnici Modriče, Šamca i Pelagićeva Jovica Radulović, Đorđe Milićević i Slavko Tešić.

Čestitke povodom Dana opštine uputili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.