Vulić: Antidejtonska politika osuđena je na propast

13
Foto: Sanja Vulić

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da politika koju u BiH nameću pojedinci sa zapada, a koja je antidejtonska, antiustavna i ima za cilj razgradnju Opšteg okvirnog sporazuma za mir i stvaranje unutarne BiH, ne može biti prihvatljiva nijednoj društveno odgovornoj osobi.

– Dejtonska BiH ima veliku šansu za budućnost, a antidejtonska, koju zagovara i dobar dio članova Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), donijeće vam još jednu lošu procjenu i poraz sa nesagledivim posljedicama. Sila kakvom se predstavljate ne bi trebala da bude sklona avanturizmu kakvom smo do sada, nažalost, svjedočili više puta – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da je saradnja sa NATO maksimum na koji je Republika Srpska dala saglasnost usvajanjem Programa reformi i sve dok predstavnici tog saveza poštuju stav – saradnja da, članstvo ne, u Republici Srpskoj će imati partnera za razgovor.

Reagujući na izjavu Denisa Bećirovića da je članovima NAC-a u Sarajevu rekao da u BiH postoje, kako je naveo, proruski političari koji ugrožavaju mir, a kao primjer za to naveo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vulićeva je izjavila za Srnu da je krajnje neozbiljno optuživati predsjednika Srpske za širenje ruskog uticaja za nivo politike kojim se bave članovi ovog savjeta.

– To što je SAD napisala loš scenario za Rusiju i Ukrajinu, te im se stvari otele kontroli nikako ne može biti posljedica političkog stava bilo koga, a ponajmanje Milorada Dodika. Predsjednik Republike Srpske je čovjek principa, od riječi i sa stavom, kao što je i zagovarač poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je garant Dejtonskom mirovnog sporazuma i mi je poštujemo kao što poštujemo Opšti okvirni sporazum za mir u BiH – rekla je Vulićeva.