Vulić: Bakir Izetbegović – jedini koji ne želi mir

14
Foto: Sanja Vulić

Lider SDA Bakir Izetbegović je jedini koji ne želi mir u BiH, a ćutanje dijela međunarodne zajednice na pozive političkog Sarajeva na sukobe i zveckanje oružjem pokazuje koliko su u sprezi sa SDA u „ambiciji ka islamskoj BiH“, smatra poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

– Sve što Izetbegović radi u posljednje vrijeme je njegov vapaj i pokušaj da ponovo osvoji vlast na predstojećim izborima, a svima je poznato koliko je razjedinjeno stanje u SDA i u kolikim su unutarstranačim problemima – rekla je Vulićeva večeras za ATV.

Vulićeva je ocijenila da to sigurno nije razlog na pozivanje na sukob, ponovno zveckanje oružjem, ocjenjujući to kao nešto krajnje necivilizovano i što nije u skladu sa demokratijom i principima dejtonske BiH, za koju bi svi trebali da se zalažu.

Ona je rekla da politički predstavnici Republike Srpske zagovaraju mir, suživot, dijalog, dejtonsku BiH, koja, smatra, očito nije po mjeri Bakira Izetbegovića.

– Najtužnije je to što dio međunarodne zajednice ćuti, dok političko Sarajevo predvođeno Izetbegovićem ponovo poziva na sukobe među narodima i zvecka oružjem – kaže Vulićeva.

Prema njenim riječima, to pokazuje koliko je dio međunarodne zajednice u sprezi sa SDA u onome što se zove ambicija ka islamskoj državi.

Komentarišući nedavni ispad Kristijana Šmita u javnosti, Vulićeva je rekla da takvo ponašanje niko ne bi smio sebi da dopusti, a pogotovo neko ko bi trebalo da bude diplomata.

– Drago mi je da je Šmit shvatio da u političkom bošnjačkom Sarajevu nema saveznike i sve ono što su mu govorili – zapravo su lagali. Nikada se iz Agencije za strance BiH nisu oglasili koji je status turiste Šmita u BiH – rekla je Vulićeva.

Prema njenim riječima, Šmit je došao u jedno beznađe i to pokazuje činjenica da vapajem poziva na saradnju i političare iz Republike Srpske, te da mu pojedinci iz opozicije „trče u zagrljaj“ i sa njim razgovaraju kao sa nekim ko je primjer za budućnost, zaboravljajući da nije potvrđen od Savjeta bezbjednosti UN i da nije nikakav visoki predstavnik, već samo turista.

Govoreći o srpskom jedinstvu u vezi najvažnijih nacionalnih pitanja, Vulićeva kaže da dio opozicionih lidera, koji bi da sutra vode Republiku Srpsku, nažalost, nema pojma o nacionalnoj osvećenosti, niti ima osjećaj da dio međunarodne zajednice pakuje i priprema islamsku BiH.

Prema njenim riječima, oni čine sve kako bi Srbe i Hrvate sveli na dio statističke greške i da ih protjeraju sa ovih prostora.

Ona je rekla da u prilog tome najbolje ide činjenica da su pozvali da se u BiH pojača broj vojnika EUFOR-a.

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da SNSD ima spreman sporazum sa Sarajevom, ističući da SNSD ima jedino savezništvo sa građanima Republike Srpske, za razliku od PDP-a i SDS-a koji su, itekako, u zagrljaju sa SDA i dijelom međunarodne zajednice.