Vulić: Međunarodne institucije da reaguju zbog zastave Islamske države i povika „Alahu ekber“

82
Foto: Klix.ba

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić zatražila je reakcije međunarodnih institucija zbog isticanja zastave „Islamske države“ i povika „Alahu ekber“ za vrijeme parastosa u Stogu kod Vozuće gdje je obilježeno 26 godina od progona Srba iz tog kraja i sa južnog dijela Ozrena.

Vulićeva je rekla Srni da je ne iznenađuje skrnavljenje skupa sa kojeg se ukazuje na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima, te šalje poruka da se i dalje traga za tijelima 129 nestalih boraca i civila, kao i da zločinci moraju biti kažnjeni, ali je osudila takav postupak.

Ona je ispričala da su se putem ka Stogu vijorile i zastave takozvane Armije BiH postavljene očito ugledajući se na političko Sarajevo, koje bodri bošnjačko stanovništvo u ovakvim postupcima.

– Malo im je što su se iživljavali nad umrlim srpskim sinovima, odrubljujući im glave i odstranjivanjem dijelova tijela. Sve to im je malo, već provociraju rodbinu i diraju im neizlječive rane – izjavila je Vulićeva i upozorila da u takvim odnosima suživota budućnosti u BiH nema.

Ona je upitala zašto izostaju reakcije predstavnika međunarodne zajednice u ovakvim situacijama.

– Gdje su razne ambasade? Neka nam kažu da li podržavaju ovaj vid provokacije, iživljavanja nad Srbima. Je li to ta zemlja, obećavajuća iz vizure političkog Sarajeva? Nama zajedničkog života nema – izjavila je Vulićeva.

Za vrijeme parastosa ispred spomen-krsta u Stogu kod Vozuće, povodom 26 godina od progona Srba sa tog područj,a putem je prolazila kolona vozila sa istaknutim zastavama „Islamske države“, a uzvikivano je „Alahu ekber“, rekao je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Blagojević je istakao da je incident snimljen i da se dogodio u prisustvu policijskih službenika koji su obezbjeđivali skup „Stazom egzodusa“.