Vulić: Provokacija je sve što radi Marfi, a ne ponosni kadeti

8
Foto: Sanja Vulić

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je provokacija sve što radi „odlazeći ambasador SAD u Federaciji BiH i lokalni šerif Majkl Marfi“, a ne dostojanstveni i ponosni kadeti Vojne akademije u Beogradu.

Reagujući na saopštenje iz Ambasade SAD u BiH da određeni zvaničnici Republike Srpske, kako kažu, „instrumentalizuju“ posjetu policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula „kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u BiH“, te da su „provokativna retorika i aktivnosti ove sedmice, posebno u Prijedoru, neodgovorne i da potkopavaju napore da se promoviše pomirenje“, Vulićeva je poručila Marfiju da je provokacija to što on, obični umišljeni američki šerif, daje sebi za pravo da objašnjava srpskom narodu kako i na koji način treba da obilježavaju godišnjicu svog stradanja i genocida koji su počinili preci njegovog saborca Kristijana Šmita.

– Djelovanje i retorika Marfija od samog početka njegovog ambasadorovanja u FBiH je provokacija za sve Srbe i zato i nije dobrodošao u Republiku Srpsku, niti se s njim neko sastaje. Da je htio da bude objektivan bar na dan obilježavanja genocida nad srpskim narodom Kozare, pročitao bi da su i ranije kadeti prisustvovali obilježavanju stradanja Srba, te da su ovu temu Bošnjaci i ranije politizovali, a ne Srbi kako Marfi to bezobrazno podvaljuje – rekla je Vulićeva za Srnu.

Ona je istakla da nikom normalnom ne može i ne treba da smeta to što mladići i djevojke u uniformama, kadeti odaju počast stradalim precima, navodeći da ne vidi šta je tu sporno, osim možda što su pametni, lijepi, ponosni i dostojni uniforme koju nose.

– Jedini kojima smeta Republika Srpska, Republika Srbija, srpski narod i sve što je srpsko jesu Marfi i bošnjački političari, njegovi poslušni učenici. Kad podvučemo crtu, možemo slobodno reći da je Marfi za vrijeme svoje „vladavine u BiH“, kako je on doslovno pokušavao da se ponaša, uspio da od Denisa Bećirovića, Elmedina Konakovića, Zukana Heleza, Rame Isaka i drugih bošnjačkih nazovi političara napravi poslušnike i sluge koji vezuju konje gdje im aga kaže, kako su to i sami priznali – zaključila je Vulićeva.