Vulić: Sastanak Dodika i Putina doprinijeće jačanju bratskih veza Republike Srpske i Rusije

14
Foto: SRNA

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je za Rusku gazetu da će predstojeći sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina doprinijeti razvoju novih rješenja za jačanje neraskidivih i istinski bratskih veza Rusije i Srpske.

Vulićeva je naglasila da srpski narod sa uzbuđenjem iščekuju naredni sastanak Dodika i Putina koji bi trebalo da bude održan u junu u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu.

– Svaki susret predsjednika Republike Srpske i ruskog predsjednika srpski narod doživljava sa oduševljenjem. Dodik je uspio da uđe u krug odabranih ljudi koji se redovno sastaju sa Putinom. Ovo je velika privilegija i veliko povjerenje za malu Republiku Srpsku i njenog predsjednika – rekla je Vulićeva.

Vulićeva je podsjetila na Dodikovu inicijativu za uvođenje ruskog jezika u obrazovni sistem Republike Srpske kao obavezan predmet.

– Uporedo sa redovnom razmjenom studenata, kulturnim, političkim i obrazovnim forumima, ovo bi trebalo da pomogne u jačanju naših posebnih odnosa sa Rusijom – rekla je ona.

Vulićeva je rekla da Republika Srpska nastoji da razvija interakciju sa BRIKS-om.

– Imamo odlične odnose sa svim državama BRIKS-a. Imamo pozitivna iskustva u saradnji sa Kinom, koja već dugi niz godina ulaže u ekonomske i socijalne projekte u Republici Srpskoj. Odnosi sa Rusijom su strateške prirode za Banjaluku, na osnovu istorijskih i kulturnih veza. Predsjednik Republike Srpske je više puta izjavio da bi razvoj veza sa BRIKS-om donio ogromnu korist – rekla je ona.

Vulićeva je dodala da bi se Republika Srpska sutra pridružila BRIKS-u ako bi to bilo moguće.

– U tom kontekstu vodimo računa i o politici Evropske unije koja se prema Republici Srpskoj ponaša kao maćeha, ukidajući planirane finansijske projekte. Lažno optužuju Srpsku za secesionizam, a u stvarnosti samo Srbi i predsjednik Srpske poštuju Dejtonski mirovni sporazum. Nažalost, bošnjačke elite su u potpunosti poslušne prema SAD i Velikoj Britaniji i ne razmišljaju o mogućim koristima od približavanja BRIKS-u – rekla je Vulićeva.