Vulić: U BiH neophodno vratiti demokratiju i osloboditi je ropstva od OHR-a

14
Foto: Sanja Vulić

U BiH je neophodno vratiti demokratiju i osloboditi je ropstva od OHR-a, rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i istakla da je SNSD aposlutno opredijeljen za ispunjavanje svih uslova kako bi BiH postala članica EU.

U obraćanju na današnjem sastanku u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerima Holandije i Hrvatske Markom Ruteom i Andrejem Plenkovićem, Vulićeva je rekla da SNSD jeste i želi da bude konstruktivan partner, ali je važno naglasiti, da je u BiH neophodno vratiti demokratiju.

– Sve dok u BiH imamo OHR, Kristijana Šmita koji nema potvrdu Savjet bezbjednosti, a za koga i vi u svom obraćanju, u dijelu kada govorite o njegovoj intervenciji tokom izbornog procesa 2022, kažete da je visoki predstavnik, postavljam pitanje kako je za bilo koga visoki predatavnik potrebna potvrda u Savjetu bezbjednosti, što ovaj nema? Vama su sada izbori. Zamislite situaciju da neko dođe u vašu zemlju i kaže: „Ne, ne sviđa mi se pobjeda gospođe Ursule“ i izmisli neko prebrojavanje glasova, koje zakon ne poznaje. I kada se prebroje glasovi, Vi opet pobjednik, a onda taj stranac dođe i pokušava izvršiti vašu političku likvidaciju – upitala je Vulićeva.

Ona je rekla za Srnu da je ukazala da Šmit želi na silu da Srbima oduzme legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske kroz sudski proces i zakon koji je osmislio on, a ne parlamenatarci.

Vulićeva je istakla da od postojanja Parlamentrane skupštine BiH, taj zakon nije donesen, jer ga nisu donijeli parlamentarci.

– Vi znate da je hrvatskom narodu onemogućeno da imaju svog legitimo izabranog predstavnika, sada to pokušavaju i sa Srbima. To je nasilje, to je nedopustivo, to nije demokratija – rekla je Vulićeva na sastanku u Sarajevu.

Navodeći da OHR od BiH čini kolonijalnu zemlju, Vulićeva je istakla da SNSD želi da BiH ispuni sve uslove.

– Evropska unija je naša velika šansa za budućnost zbog slobode kretanja roba, usluga, radnika, olakšavanja prevoza, integracije energetskog tržišta… Ali, i sami ste svjesni da sudije-stranci nemaju šta da traže u evropskoj, prosperitetnoj zemlji – naglasila je Vulićeva.

Ona je pojasnila da u svakoj demokratskoj zemlji parlamentarci donose zakone.

– Da bi bili efikasni u svom radu, neophodno je da nam pomognete i ovu zemlju oslobodite ropstva u kojem se nalazi od OHR-a. Da bismo bili efikasniji i brži na putu ka EU potrebno je da se BiH obezbijede lakši uslovi imajući u vidu složenost njenog samog funkcionisanja – konstatovala je Vulićeva.

Ona je ukazala da je evropski put BiH moguć uz poštovanje ustavnih nadležnosti entiteta i svih nivoa vlasti BiH, te primjenu mehanizma koordinacije.