Vulin: Džaferović i Komšić dali oduška svojoj mržnji prema Srbima

12
Foto: SRNA

Lider pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da su „bošnjački članovi Predsjedništva BiH“ Šefik Džaferović i Željko Komšić svojim komentarima haške presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću dali oduška mržnji koju osjećaju prema Srbima.

Vulin je napomenuo da čak ni Haški tribunal nije donio presudu da je Srbija odgovorna za rat u BiH ili u Hrvatskoj, ali da „bošnjački članovi Predsjedništva BiH jesu“.

On je ukazao da ni Stanišiću, ni Simatoviću, ni generalu Ratku Mladiću, ni Radovanu Karadžiću, čak ni Hag nije dokazao, niti presudio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.

– Ako im je do pozivanja na Hag, mogli su bošnjački članovi Predsjedništva BiH da se sjete presude kojom je presuđeno da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Mogli su da nam kažu ko je pokušao u Srebrenici da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zašto je na slobodi dokazani krvolok Naser Orić i ko će odgovarati za zločine odreda „El mudžahedin“ iz sastava /takozvane/ Armije BiH – naveo je Vulin.

On smatra da su Džaferović i Komšić mogli da kažu i da li se kaju zbog Srba pobijenih u Sarajevu i zašto se nikada nisu poklonili pred crnim maramama srpskih majki iz Bratunca, saopšteno je iz Pokreta socijalista.

– Sve dok ne odgovore na pitanja Srba, neka o Srbima ne govore – poručio je Vulin, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je, povodom presude Stanišiću i Simatoviću, da će Srbija „morati da se suoči sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u BiH“.

Komšić je ocijenio da presuda Stanišiću i Simatoviću „jasno ukazuje da je obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ratnim zločinima u BiH“ i da se radi „o jako važnoj presudi“.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je juče na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog, kako je navedeno u presudi, pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Šamcu.

Prvom presudom, koja je ukinuta, bili su oslobođeni svih optužbi.