Vulin: Srpska nastala iz potrebe Srba da čuvaju sebe tamo gdje žive

24
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras da Republika Srpska nije nastala voljom velikih sila, nego kao potreba Srba da, ako već ne žive u jednoj državi, čuvaju sebe tamo gdje žive.

Vulin je istakao da Republika Srpska nije nastala zato što su se veliki dogovorili da ona treba da postoji, nego iz potrebe srpskog naroda da ima svoju jedinstvenu čvrstu državotvornu organizaciju, koja će ga zaštiti na prostoru gdje postoji oduvijek.

– Narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida nema pravo da dopusti drugom da odlučuje o njegovoj sudbini i budućnosti njegove dece. Tamo gde Srbin nema svog učitelja, lekara, svog sudiju i policajca, tamo za Srbe i nema pravde – rekao je Vulin u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana policije i 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Tako je bilo, dodao je on, a da tako ne bi bilo ubuduće, te da se srpska djeca ne bi budila, rasla, trajala, odrastala sa osjećajem nepravde, postoji Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

– Svi policajci sveta su isti, ali su srpski policajci nešto drugačiji, jer su kroz istoriju dokazali, da osim što se bore protiv kriminala i da prostor na kojem žive bude sigurniji, da štite i svoj narod od uništenja – rekao je Vulin.

Foto: SRNA

On je napomenuo da je tako dato srpskom policajcu, ne zato što je tražio, nego jer mu je istorija dala tu ulogu.

– Premalo nas je da u času nevolje razmišljamo o tome kako se zovemo, već nam je dato da u času nevolje čuvamo svoj narod kako znamo, bez obzira na opasnosti koje vrebaju. Bez obzira da li su u pitanju organizovane kriminalne grupe koje prodaju drogu i ubijaju djecu ili oni koji bi zbog sumanute mržnje prema srpskom narodu da ubijaju decu samo zato što su srpska – rekao je Vulin.

On je istakao da mu je čast jer je u prilici da bude dio večerašnje svečanosti u Banjaluci, te ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču čestitao značajan jubilej.

Lukač je Vulinu uručio i zlatni znak Policije.