Vulin: Turkovićeva da se odmah ogradi od izjava Džaferovića i Izetbegovića

14
Foto: Srđan Ilić/insajder.net

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin zatražio je od ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da se odmah ogradi od izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i lidera SDA Bakira Izetbegovića koji bi priznali takozvano Kosovo.

– Ako se odmah ne ogradite od izjava Džaferovića i Izetbegovića koji bi priznali takozvano Kosovo, smatraću da podržavate komadanje Srbije i da hoćete da otcijepite dio moje zemlje. Vjerujem da ste razumjeli, a siguran sam da ćete osuditi sve pokušaje ukidanja Republike Srpske i komadanja Srbije, ili možda nećete – upitao je Vulin.

Komentarišući očekivanja Turkovićeve da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odmah ogradi od Vulinovih izjava o „ujedinjenju srpskog svijeta“, Vulin je istakao da su njegove ideje i izjave samo njegove, te da on i Vučić nemaju uvijek isto mišljenje o svakom pitanju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

– Ako imate neko pitanje o mojim stavovima uputite ga meni – dobićete glasan odgovor koji možete da razumeijte. A, da bi ste ušli u raspravu sa Vučićem ipak ćete morati da pronađete njegove riječi i pokušate da ih osporite – poručio je Vulin Turkovićevoj.

Vulin smatra da, prije toga, Turkovićeva naprije treba da odgovori Srbiji ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici i zašto nema imena počinilaca i nalogodavaca.

– Zaboravili ste, gospođo Turković, da kažete da sam rekao da će se Srbi ujediniti mirno, bez i jednog metka, kada se za to steknu uslovi. Ako su mogli Nemci – zašto ne bi mogli i Srbi, ili ste vi i protiv ujedinjene Nemačke – upitao je Vulin.

On je naveo da se raduje što je Turkovićeva riješila da brani Dejton, jer to onda sigurno znači da je za vraćanje svih dejtonskih ovlaštenja Republici Srpskoj i da je posebno protiv deklaracije SDA, koja traži ukidanje Republike Srpske.

– Ako odmah ne osudite stav SDA da Republika Srpska treba da se ukine i da su Srbi „genocidaši“ kako kaže Bakir Izetbegović, smatraću da podržavate takve napade na Dejton, Srpsku i na Srbe – poručio je Turkovićevoj Vulin.

Vulin je regovao na očekivanja Bisere Turković da se predsjednik Srbije odmah ogradi od izjava ministra Vulina o ujedinjenju srpskog svijeta, a ukoliko to ne učini, Turkovićeva je navela da će to samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog sporazuma, koja ima cilj da pripoji dijelove BiH Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je sinoć za TV „Pink“ da je ubijeđen da će se ujedinjenje Srba desiti bez ikakvog nasilja i mirnim putem, te dodao da je za njega srpski svijet jedinstvena država.

– Koliko će trajati, ne znam, ali znam da najpreij moramo da postanemo jedinstveni u političkom smislu, da moramo da se okrećemo Beogradu, i da one odluke koje odlučuju o našem postojanju moraju biti donijete u Beogradu – naveo je Vulin.

Turkovićeva je potom danas napisala na Fejsbuku da očekuje da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odmah ogradi od Vulinovih izjava o „ujedinjenju srpskog svijeta“.

Ona je najavila da će „BiH s Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Savjeta za primjenu mira“.