Vulin: Za dvije godine iz Srpske nabavljena oprema vrijedna sedam miliona evra

24
Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Ministarstvo odbrane Srbije u protekle dvije godine nabavilo opremu u vrijednosti od sedam miliona evra iz Republike Srpske, te da Srbija o Srbima u Srpskoj i van svojih granica vodi računa ne samo deklarativno.

– Uvijek ćemo kupovati ono što se proizvodi u Republici Srpskoj i to je naš način da pomognemo. Tako se razvija saradnja i tako se razvija zaštita srpskog naroda – rekao je Vulin.

On je za televiziju „Pink“ rekao da je prema Srbiji bilo dosta kritika kada je usvojila novu Strategiju odbrane prema kojoj je jedan od ciljeva zaštita Srba bez obzira gdje oni žive.

Vulin je istakao i da nedavno otvaranje pogona vranjanskog „Jumka“ u Drvaru u Federaciji BiH pokazuje kako se sprovodi ta strategija.

– Ovako se štite Srbi, otvorite im radno mesto. Mi ne kažemo da je napad na nas kada hrvatski predstavnici pitaju kakav je položaj Hrvata u Srbiji mi kažemo da je to vaše elementarno pravo da brinete o svom narodu – rekao je on.

Vulin je napomenuo da se neki nisu obradovali što je Srbija otvorila jedan pogon da pomogne svom narodu.

On je rekao da je strašna poruka što se i dalje ne zna koj je pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prije nekoliko godina u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, ako nije bitno ko je pokušao da ubije Vučića, da li će uopšte biti bitno ako neko pokuša da ubije Srbina bilo gdje.

– Ove stvari ne mogu da se dešavaju bez reakcije. Što EUFOR nije to proverio. Možda je mogao time da se bavi – rekao je Vulin.

Govoreći o dešavanjima u regionu, Vulin je rekao da Srbija i srpsko rukovodstvo ne može da se pretvara da se u Crnog Gori nije dogodila diskriminacija srpskog naroda.

Vulin je rekao i da se u Crnoj Gori krše elementarna prava srpskog naroda kao što su pravo na religiju, pravo na crkvu, a da se svako pominjanje srpskog imena označava kao prijetnja.

Govoreći o sposobnost Vojske Srbije, Vulin je rekao da je ona danas bolja nego što je bila i da je na zavidnom nivou.

– Zbog srpske vojske mnogi su drugačije počeli da posmatraju srpsku državu i shvatili su da to nije srpska država sa kojom se možete igrati. Vučić je jedini političar na Balkanu koji vodi bezuslovnu politiku mira, često na svoju štetu, a Srbije je zato garant mira na Balkanu – rekao je on.