Zaharova: Kurtijev zločinački režim prešao na aktivno etničko čišćenje Srba

2
Foto: TASS/Scanpix

Zločinački režim premijera takozvane države Kosove Aljbina Kurtija prešao je na aktivno etničko čišćenje Srba, ocijenila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je na sceni progon Srba sa njihovih iskonskih teritorija i da Priština nastoji da izbjegne ispunjavanje svojih obaveza, prije svega, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), prenosi „Sputnjik“.

Ona je ukazala da se položaj Srba na Kosovu i Metohiji pogoršava iz dana u dan, da nivo međuetničke napetosti dramatično raste i da je kršenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 postalo „mračna rutina“.

Komentarišući poteze prištinskih vlasti, Zaharova je podsjetila da je nakon odluke da se zabrani srpski dinar, čime se nealbansko stanovništvo lišava isplata penzija, pomoći i drugih davanja, počela nova faza likvidacije administrativnih i komercijalnih struktura koje nisu pod kontrolom Prištine, uključujući filijale „Pošte Srbije“.

Ona je ukazala i da se sprovode nezakoniti pretresi, oduzimaju dokumenti i novac, privode zaposleni i izmišljaju krivični predmeti.

– Podstičući Kurtija, Zapad pokušava da kazni Beograd za odlučnost u odbrani nacionalnog suvereniteta i prava da vodi samostalnu politiku, kao i za riješenost da očuva prijateljske odnose sa Rusijom i drugim državama koje su izvan evroatlantske orbite – smatra Zaharova.

Prema njenim riječima, u izazovima sa kojima se Srbi danas sreću naročito je važno jedinstvo političke klase Srbije i njena sposobnost da preuzme odgovornost za budućnost zemlje.