Zaharova: Srbija na Kosovu i Metohiji brani središte Evrope od totalnog uništenja

9
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da rješavanje pitanja Kosova i Metohije prije svega zavisi od stava naroda i rukovodstva Srbije i da ne bi trebalo prepustiti Zapadu da sam odlučuje o tome.

U odgovoru na pitanje Sputnjika Srbija o tome kako riješiti pitanje Kim ona je rekla:

– Srbija bukvalno brani centar Evrope od početka totalnog uništenja. Pitanje je da li je moguće u centru Evrope uništiti zemlju i temelj kulture jednog naroda ili se to može spriječiti na osnovu međunarodnog prava, činjenica. Rješavanje tog pitanja nije stvar horoskopa, nego je presudan stav naroda i rukovodstva po tom sudbonosnom pitanju za Srbiju, cijeli Balkan ali i šire – rekla je Zaharova.

Ona je rekla da svi moraju da znaju i u Srbiji, kao i u Rusiji, da su oni sa kojima se vodi razgovori o rješavanju nekog pitanja istorijski bili kolonizatori, da su vodili osvajačke ratove, da su eksploatisali druge države i da su svoju politiku izgradili na laži, manipulacijama, insceniranim situacijama.

– To se mora naučiti kao aksiom. To je prvo. Prema svim prijedlozima i Beogradu, Moskvi, Kišinjevu, bilo kome, treba da se odnosimo uz jasno razumijevanje da to nije otvoren, pošten prijedlog, Vašingtona ili Brisela, nego zakamuflirani, skriveni pokušaj da se nametne svoja volja i da se ne uzmu u obzir interesi onih sa kojima razgovaraju – rekla je Zaharova.

Oni su navikli da razgovaraju sa onima koji im nisu ravni, kao nekada bijeli ljudi sa robovima, takav im je menatalitet.

Kako je rekla, mora se jasno definisati šta je nacionalni interes i to u svim perspektivama i kratkoročnoj i dugoročnoj i to se mora suprotstaviti onome što se predlaže. Treća ključna stvar, kako je navela, jeste čime će sporazum biti garantovan.