Zastava Srpske razvijena na rukama 2.000 Bijeljinaca

39
Foto: SRNA

Na rukama oko dvije hiljade Bijeljinaca danas je u centru grada u dužini od 250 metara razvijena zastava Republike Srpske, u čast 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske (VRS).

Zastava Srpske razvijena je u Ulici Vuka Karadžića, kod zgrade Osnovnog suda, prema Gradskoj upravi.

Predsjednik Republičke stranke Srpske Mladen Petrović ocijenio je da je ovo bio veličanstven događaj, bez političkih konotacija.

– Ova aktivnost je čisto patriotska, a nalazimo se u vremenu koje karakteriše gubljenje identiteta. Moramo da baštinimo našu tradiciju i istoriju, budući da, ako to ne radimo, ne možemo se nadati ni boljoj budućnosti – istakao je Petrović i zahvalio svima za učešće – porodicama sa djecom, organizacijama, političkim partijama i borcima Vojske Republike Srpske.

Foto: SRNA

Zamjenik predsjednika Omladine RSS Bane Stajić rekao je da je zastava duga 527 metara, ali, iz tehničkih razloga i terena u centru Bijeljine, nije cijela razvijena.

– Razvijanje ove zastave predstavlja vid protesta zbog sve zastupljenijeg nacizma, naročito u Evropi, protiv ekstremizma, ali i zarad odavanja počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske – rekao je Stajić i izrazio nadu da će ova zastava prodefilovati svim gradovima Srpske, budući da je to do sada urađeno samo u Istočnom Sarajevu povodom Dana Republike Srpske i danas u Bijeljini.

On je naglasio da je zastava simbol Republike, a omladina treba da ima izraženu nacionalnu svijest.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.