Završena vježba na poligonu „Orešac“

25
Foto: mod.gov.rs

Na poligonu “Orešac” završena je vojna vježba Vojske Srbije i policije pod nazivom “Odgovor 2021”, kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon toga, vježba je održana i na poligonu “Pasuljanske livade”.

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i polijetanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa “gama” koji su učestvovali na vježbi, a pred početak vježbe poletjeli su i jurišni avioni “orao”.

Zadatak helikoptera “Mi-35” na današnjoj vježbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku s ciljem pripreme za izvršenje protivnapada.

Helikopteri “Mi-35” dejstvovavli su nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Na poligonu “Pasuljanske livade” prikazana je njihova osnovna namjena – izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

Izvođenju vježbe “Odgovor 2021” prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić.

Na združenoj taktičkoj vježbi sa bojevim gađanjem “Odgovor 2021”, koja je istovremeno izvedena na dva poligona u Srbiji, učestvovalo je oko 1.500 pripadnika Vojske i policije Srbije.

Učestvovali su pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.