Zelenski: Ako mi ne izdržimo, slijedi treći svjetski rat

5
Foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na jaču vojnu podršku zapadnih zemalja upozoravajući da bi, ako Ukrajina ne može poraziti Rusiju, sukob eskalirao u treći svjetski rat.

Obraćajući se njemačkim medijima, Zelenski je rekao da je kancelar Olaf Šolc bolje razumio stvarnu prirodu prijetnje nakon njihovog sastanka u Berlinu prošle godine, te je Berlin počeo povećavati svoju vojnu podršku.

– Moj je utisak da je kancelar Šolc shvatio da Putin nije samo ime, već prijetnja, a ne samo prijetnja Ukrajini – rekao je Zelenski o ruskom predsjedniku u intervjuu za javni servis ARD.

Dodao je kako bi evropske, u prvom redu baltičke zemlje mogle biti sljedeća meta Rusije.

– Mislim da kancelar Šolc osjeća da će se Rusija, ako ne izdržimo, približiti Njemačkoj. Kancelar Šolc razumije da postoji takav rizik, a to je definitivno treći svjetski rat. Ako Rusija udari na ovu ili onu zemlju NATO-a, to bi u svakom slučaju značilo početak trećeg svjetskog rata – rekao je Zelenski.

Ponovio je svoj poziv zapadnim zemljama da povećaju podršku Ukrajini i rekao da očekuje da će Njemačka igrati vodeću ulogu u Evropi u pogledu vojne podrške njegovoj zemlji.