Zelenski: Alijansa da ubrza učlanjenje Ukrajine u NATO

3
Foto: UNIAN

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je od NATO saveza da ubrza učlanjenje te zemlje u Alijansu, navodeći da je to jedini način za okončanje sukoba u regionu Donbasa.

Zelenski je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon pojačanih sukoba u regionu Donbasa i kretanja ruskih oružanih snaga u blizini granice.

Ukrajinski predsjednik je nakon razgovora sa Stoltenbergom na društvenoj mreži „Tviter“ objavio da je vrijeme da NATO ostvari napredak u vezi sa težnjom Kijeva da postane član.

Prema njegovim riječima, Kijev je posvećen reformama odbrane koje Alijansa zahtjeva za članstvo.

– Međutim, same reforme neće zaustaviti Rusiju. NATO je jedini način za okončanje rata u Donbasu. Akcioni plan za članstvo (MAP) bi bio realan signal za Rusiju – istakao je Zelenski, čija je administracija izrazila nadu da će ove godine ući u MAP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da članstvo Ukrajine u NATO-u ne bi bilo dobro za rješavanje sukoba.

Peskov je izrazio sumnju da bi članstvo u NATO savezi pomoglo Ukrajini u rješavanju unutrašnjeg problema i da Mosvka smatra da bi to samo pogoršalo situaciju.

On je dodao da, kada bi pitali nekoliko miliona ljudi koji žive u samoproglašenim republikama na istoku Ukrajine da li su za članstvo u NATO-u, vidjeli bi da je to potpuno neprihvatljivo.